За какво българите използват новите електронни ваучери

  • 17 юли 2024 11:02

  • 458
  • 0
За какво българите използват новите електронни ваучери
© Novini.bg/ Canva

От 1 юли хартиените ваучери за храна бяха заменени от електронните. Те са на изцяло електронен носител - пластика или виртуална карта.

Плащанията с карта се извършват на ПОС терминалите в търговските обекти, които имат сключен договор с оператор на ваучери за храна. Не е необходимо обектите да инсталират нов софтуер или нещо подобно, подчерта в интервю за Радио Варна Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

В първите дни след влизането в сила на електронните ваучери, в някои търговски обекти изпитват затруднения при разплащането с тях, сигнализираха наши слушатели.

Ваучерите за храна вече са електронни

Наша проверка в една от големите вериги установи, че подобни проблеми няма. В повечето обекти, на ПОС терминалите може да се плаща директно от телефона със съответното приложение.

Таня Обущарова напомни, че освен пластика, електронните ваучери могат да бъдат и под формата на виртуална карта.

"Това е мобилен портфейл, на който можете да качите своя ваучер за храна. Мобилното приложение дава и много предимства на потребителите, защото там те могат да следят наличността по своите ваучери и да виждат всяка една транзакция", подчерта Обущарова.

Електронните ваучери се използват предимно за пазаруване на хранителни продукти, но се наблюдава тенденция много българи да си плащат с тях и в заведения за бързо хранене или други подобни обекти. Това е възможно само ако заведението е сключило договор с оператор на ваучери. Такава информация може да се намери в мобилното приложение.

"Много потребители започнаха да ползват ваучерите повече за закуска, кафе или за обяд, отколкото за пазаруване", коментира още Обущарова.

Ако все още разполагаме с хартиени ваучери, ще можем да плащаме с тях до изтичане на срока им за ползване.  За разлика от хартиените, при електронните ваучери няма да е необходимо да се закръгля сумата, поясни още експерта. 

Тя беше категорична, че при плащане с електронни ваучери не се начисляват такси

При изгубване на пластиката или на ПИН кода, тя може да бъде блокирана от потребителя подобно на банковите карти. 

"Потребителите трябва да се свържат с оператора, издател на техния електронен ваучер. А тези, които са с мобилно приложение, могат само да блокират ваучера", каза Таня Обущарова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
458 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини