Омбудсманът на Стара Загора разкри къде и как са децата, държани под ключ

  • 17 юли 2024 07:26

  • 846
  • 2
Омбудсманът на Стара Загора разкри къде и как са децата, държани под ключ
© Кадър - Нова телевизия

Шокиращ случай от Стара Загора. Две деца са били заложници в дома си четири години, след като майка им ги заключила в жилището им. Децата – на 14 и на 17 години, не са ходили на училище и са излизали само през нощта.

Майката, която ги е държала под ключ, е с психично заболяване - имала е страх от външния свят, съобщи омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя заяви, че първият сигнал за случващото се е бил подаден в края на 2022 г.

„Във всички институции са подавани такива сигнали. Но се случи, след като решихме, че всички заедно трябва да направим нещо”,  каза тя и допълни, че е водила дълга битка с институциите, за да се стигне до момента, в който децата са изведени от дома. А майката е била настанена в лечебно заведение.

През 2023 г. роднина на двете деца търси помощ при Сотирова. Разказва ѝ, че борбата децата да бъдат изведени продължава от 3 години. Майката на децата отключва заболяването впоследствие, започва да изпитва страх от външния свят.

Кошмар: Две деца са държани под ключ четири години

По думите ѝ Агенцията за закрила на детето, националният омбудсман, Районната прокуратура и представителите на социалните грижи  в града не са реагирали на сигналите ѝ. „Нещата се решиха финално, когато събрах представителите на всичките институции при мен и буквално, с изключителна настойчивост, ги накарах да се вземе прокурорска заповед. Вече имах информация от близките, че продължават да живеят на адреса, но не допускат никой за контакт”, посочи Сотирова.

Друг проблем, с който се сблъсква омбудсманът в Стара Загора е, че в града няма детски психиатър. „Майката беше изведена и въведена за лечение. Децата са поети от близките, където са и до днес”, съобщи тя.

„Децата са в нормално психическо състояние, адекватни и много интелигентни. Имат богат речник, но все пак са десоциализирани, това е проблем. Имат огромното желание да встъпят в училищна среда. Вече успяха да вземат първите изпити за една пропусната година. През септември ще проучим как могат да вземат две години за една, за да могат да влязат в естествената си възрастова група”, отбеляза Сотирова.

Омбудсманът на Стара Загора няма контакт с майката. „Близките ѝ казват, че е излязла от болницата. Трябва да се лекува. Няма обяснение за държанието си. Децата са споделяли с мен, че тя много се е страхувала от външния контакт. Понякога са излизали нощем, за да ходят да пазаруват в денонощните магазини. Пълна изолация”, каза Сотирова.

Семейството вероятно е имало финансова помощ от близки и роднини.

Последвайте канала на

Калина Христова
846 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.17 | 08:56

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

2024.07.17 | 08:45

1
Трябва всички които са известявани сега да отидат в затвора зада няма повтаряне на случая.

Добави коментар

Водещи новини