БНБ ще проучи доколко основателно е било освобождаването на Андрей Гюров

  • 08 юли 2024 16:42

  • 672
  • 1
БНБ ще проучи доколко основателно е било освобождаването на Андрей Гюров
© Булфото

Управителният съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) ще заседава на 16 юли по въпроса, свързан с решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), според което подуправителят на централната банка в управление "Емисионно" е в несъвместимост със заеманата позиция. Това заяви управителят на БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. в интервю за БТА.

Съгласно чл. 14. ал. 2 от Закона за БНБ Управителният съвет на банката следва да съобрази това решение в контекста на принципите и правилата на централното банкиране и да прецени доколко това вече установено от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаване на негов член, каза още Радев.

Радев посочи, че това не означава автоматично освобождаване на Андрей Гюров от заеманата позиция, защото решението подлежи на съдебен контрол от Върховния административен съд.

"Антикорупционната комисия излезе с решение за несъвместимост на г-н Гюров при заеманата от него позиция в БНБ, което той обжалва. По правилата на административното право Управителният съвет на банката e задължен да образува производство и да се произнесе по казуса в двуседмичен срок, но не по-късно от първото редовно заседание на съвета, което е на 16 юли", обясни управителят на БНБ. 

В БНБ е получено уведомление от Андрей Гюров за подадена от него жалба срещу решението на антикорупционната комисия

По същество Управителният съвет не може да не признае акт на компетентна институция, каквато е КПК, и по този начин да навлезе в сферата на нейните законови компетенции и правомощия. Подобно развитие би имало не само правни, но и политически измерения в контекста на политическите дебати за регулаторните и правоприлагащите органи. Въвличането в подобни политически дебати е нещо недопустимо за независима, професионална и деполитизирана институция, каквато е БНБ. Това, което Управителният съвет следва да направи, е да съобрази това решение в контекста на принципите и правилата на централното банкиране и да прецени доколко това вече установено от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаване на негов член. Това става съгласно процедурата по чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ, която беше въведена с една от последните промени в закона, добави Радев. 

По думите му Андрей Гюров ще присъства на заседанието и може да представи своята позиция, която ще бъде приложена към решението на УС. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДБ

2024.07.08 | 16:57

1
Тези гнусари Комисия смешка и БНБ са пропуснали кражби за милиони и прикрлили но за някакви глупости се хващат където ще ги осъдят после и пакк ние ще плащаме. Просто му направиха атака на човека и коалицията ни тези гнусни педали.

Добави коментар

Водещи новини