МС разкри каква ще е позицията на България на Срещата на върха на НАТО, която отказа Радев от пътуването до САЩ

  • 28 юни 2024 14:18

  • 4700
  • 33
МС разкри каква ще е позицията на България на Срещата на върха на НАТО, която отказа Радев от пътуването до САЩ
© Wikimedia Commons

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание, съобщиха за медиите от правителствена пресслужба.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност. Независимо че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна. Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право. Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война. България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

Президентът Радев няма да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана. До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

В контекста на отбелязването на 20-та годишнина от членството на България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Алианса, страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4700 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2024.06.28 | 17:32

33
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
ИМПИЙЧМЪНТ

2024.06.28 | 17:11

31
за радю от хасковско - треторазредния доносник на миризливата путя!
и кво

2024.06.28 | 17:29

32
нормалните и разумни българи сме мнозинство, психичноболните жълтопаветници и кра.варските слуги грантаджии сте малцинство ... нищо, че сащ са овладяли всички медии и сега по бтв има един пропагандист
Teodora Andreas Berlin

2024.06.28 | 17:11

30
As beh s Presidentkata OBAMA ne Sam bila v Istanbul pri ERDOGAN Kirsche Trinitra deteto e ot USA IRINA Texas Soldat
Бай Пешо

2024.06.28 | 17:04

29
ТЕЗИ ЗАЩИТНИЦИ НА РУСИЯ НЕДАЙ БОЖЕ НЕЩО СЕ СЛУЧИ ВЕДНАГА ЩЕ ЕВАКУИРАТ БЛИЗКИТЕ СИ ДАЛЕЧЕ ДАЛЕЧЕ НА ЗАПАД. ОСТАНАЛИТЕ ПУШЕЧНО МЕСО.....
ШИБАМ КУPBИТЕ НА ФАЩ

2024.06.28 | 17:01

28
КУPBИ ДОЛНИ, ДАНО ПЪРВИ ДА И3MPETE ПРИ ЕДНА ВОЙНА, МАЙКА ВИ БЕЗРОДНА!

2024.06.28 | 16:24

24
Резил! Предател! Подай си оставката!
Защо

2024.06.28 | 16:42

27
И Той ли да е като теб - в партер със свалени гащи?
Рекс

2024.06.28 | 16:35

26
Излезем ли от НАТО, шансът да бъдем ударени и превзети от Русия е не по малък. Тогава ще започнат разчистване на сметки, убийства, арести, опразване на държавната хазна, пълно подчинение, затваряне на границите и устите зашити. Помощ от никъде. Това ли искате????

2024.06.28 | 16:26

25
САЩ - НАТО ЗАПОЧНА УБИЙСТВАТА НА РУСНАЦИ В УКРАЙНА ОЩЕ В 2014г. И СЕГА ЩЕ БЪДАТ ИЗПЕЧЕНИ МНОГО ДОБРЕ ТЕЗИ НАТО-ВСКИ УБИЙЦИ, АКО НЕ ПРЕСТАНАТ И БЪЛГАРИТЕ МРЪСНИ ИЗЧАДИЯ ПРИСЪЕДИНИЛИ СЕ КЪМ ТЯХ УБИВАЩИ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ РУСНАЦИТЕ на БЪЛГАРИЯ. НАТО Е ОКУПАТОР И УБИЕЦ НА НАРОДИ И ЦИВИЛИЗАЦИИ - КОРПОРАЦИЯ ОТ ФИРМИ НА САЩ И ЗАПАДНИЯ ВПК които СА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ГРУПИРОВКИ в ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЗАПАДА! ТЕ ЩЕ ВКАРАТ И СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ КОИТО МРАЗЯТ ВЪВ ВСЯКА ВОЙНА КОЯТО ПРОВОКИРАТ ЧРЕЗ ГРУПИРОВКАТА НАТО! ДАНО ДА ОСЪЗНАВАТЕ ВЕЧЕ, ЧЕ НАТО САЩ НЕ ОХРАНЯВА НИКОГО, А ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАТО САЩ ВОЮВАТ ПО ПРИНУДА С ПОСОЧЕНИТЕ ЗА ВРАГОВЕТЕ ОТ САЩ. САЩ СПИРАТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОРЪЧКИТЕ ЗА ПОРЪЧАНО И ПЛАТЕНО ОРЪЖИЕ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НЕ ПРЕДОСТАВЯТ НАЛИЧНОТО СИ ПЛАТЕНО И СОБСТВЕНО ВЪОРЪЖЕНИЕ НА УКРАЙНА БЕЗВЪЗМЕЗДНО И НЕ УМРАТ В УКРАЙНА ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ВПК НА САЩ. Е БАССИ ЗАЩИТАТА КОЯТО ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВИТЕ В НАТО ОТ САЩ. ТАКА НЕ СМЕ СЕ РАЗБИРАЛИ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО! ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО ВЕДНАГА И НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, ИМАЙТЕ ДОСТОЙНСТВО! ДА ИЗГОНИМ САЩ БАЗИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, КАКТО ГИ ГОНЯТ ОТ АФРИКА, МАЛА АЗИЯ И АЗИЯ!
Teodora Andreas Berlin

2024.06.28 | 16:15

23
Pestalozzi Straße Kirsche Trinitra for 10 Jahre ich und Frau Obama President war trine by Isus Hristos ich bin Mona Lisa mit indifikazionen nomer a Kristelina Georgieva e falshiva
Teodora Andreas Berlin

2024.06.28 | 16:11

22
Pestalozzi Straße Kirsche Trinitra for 10 Jahre ich und Frau Obama President war trine by Isus Hristos ich bin Mona Lisa mit indifikazionen nomer

Добави коментар

Водещи новини