Жегите от началото на юни увеличиха броя на пожарите в Русенско

  • 25 юни 2024 13:55

  • 416
  • 0
Жегите от началото на юни увеличиха броя на пожарите в Русенско
© Булфото

Високите температури през юни доведоха до по-ранно настъпване на пожароопасния сезон. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав Войчев. 

„От началото на месеца почти няма ден, в който температурите да са под 30 градуса. Това доведе до засушаване на тревите и храстите. Пожарите от началото на юни вече са 62, като по-голямата част от тях са именно повлияни от горещините“, каза комисар Войчев. 

За същия период на миналата година пожарите са 50. Затова и са зачестили дейностите по предотвратяване на такива инциденти. Правят се съвместни обходи и срещи с полицията, със служителите от ловните и горските стопанства и със земеделски производители. Ежедневно в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка са над 40 огнеборци, разпределени в 12 екипа в цялата област.

„Няма засегнати горски територии при пожарите до момента. Жътвата обаче е в ход и вече дори има един възникнал пожар в нива, засята с ечемик, в землището на Нисово. Причината е била неизправна техника. Бързата реакция на земеделците е ограничила загубите до 5 декара и е предотвратила разрастването на пожара в целия масив, който е около 150 декара“, каза още комисар Войчев. 

Два пожара горят в Сакар

Той е обсъдил противопожарните мерки по места и на среща с областния управител на Русе Драгомир Драганов. Експертът по „Връзки с обществеността“ на областната администрация Георги Георгиев припомни, че още в средата на март е издадена заповед за определяне на пожароопасния сезон и мерките за осигуряване на пожарна безопасност. Въведени са забрани за паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Специално внимание в заповедта е обърнато на направата на нови и поддържането на стари просеки и минерализовани ивици около земеделски земи, вилни зони, туристически хижи, почивни домове, служебни и жилищни постройки, складове и др. Задължава се и почистването на сухите треви покрай ж.п. линии и пътища, линейните съоръжения, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от първи клас на пожарна опасност. 

Областният управител призова русенци в периода между 12:00 и 18:00 часа в дните с екстремно високи температури да се избягват дейности, които биха могли да доведат до възникване на неконтролируеми пожари в населени и извън населени места. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини