Как да останем здрави при климатичните катаклизми и аномалии

  • 23 юни 2024 10:36

  • 1737
  • 3
Как да останем здрави при климатичните катаклизми и аномалии
© Нова

Как високите температури влияят на нервната система, защо слънчевите очила и шапките са задължителни и какви странични ефекти имат климатиците коментира доц. Росен Калпачки, началник на клиниката по неврология в болница "Св. Анна" в София, в студиото на "Събуди се". 

"Най-често, когато говорим за жегите, става дума за сърдечно-съдовата система", каза доц. Калпачки. "Най-често при жегата ни прилошава. Това са състояния, при които рязко се променят кръвното налягане и пулса. Ако ни стане лошо – лягаме и отиваме на хладно, студени напитки и студени компреси също са решение", добави той. 

Според специалиста водата е ключова, но понякога не е достатъчна, "добре е да слагаме нещо солено в напитките". 

"Трябва да носим широки дрехи, за да се отделя свободно потта от тялото, което е основно за терморегулацията", каза още той.

"Инфекциите при лятото са свързани с мозъка. Бактерии и вируси, които имат заден ход към мозъка. В жегите зачестяват инсултите", отбеляза доц. Калпачки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1737 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.23 | 12:36

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
баба гицка

2024.06.23 | 12:16

2
Аз духам на циганите от Ловешкия затвор.

2024.06.23 | 11:52

1
тоя е неграмотен, може само да точи пари от безнадеждни случаи. "в болницата - след 4 месеца, за 200 кинта при мен утре следобед."

Добави коментар

Водещи новини