Гвоздейков представи новите модернизирани вагони на БДЖ

  • 21 юни 2024 13:48

  • 2218
  • 1
Гвоздейков представи новите модернизирани вагони на БДЖ
© Булфото

Новите модернизирани немски вагони на Българските държавни железници (БДЖ) представи служебният министър на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

Събитието се състоя на Централна гара – София в присъствието на посланика на Германия у нас Ирене Мария Планк, преадва БТА. 

Полагаме максимални усилия България да догони изпуснатото в реализацията в съвременната технология на железопътния транспорт, каза Гвоздейков. По думите му България доказа, че няма да пренебрегне този вид транспорт.

С помощта на Посолството на Германия успяхме да осъществим тази сделка, която е началото на модернизацията и бързите стъпки, които трябва да наваксаме, посочи служебният министър. Според него има много работа, която трябва да бъде свършена, за да се изпълнят желаните цели за модернизиране на българския железопътен транспорт. Важното е, че имаме мотивацията, имаме желанието и имаме визията България да притежава в близко време модерен железопътен транспорт, каза още той.

България работи и усвоява средства по европейски програми с цел модернизация на железопътната инфраструктура, каза Гвоздейков. Той се надява до 2027 г. българските влакове да имат възможност да развиват максимална скорост до 160 км/ч., както и всички железопътни линии към тези трасета да бъдат снабдени със системи за безопасност и управление на движението.

На въпрос дали БДЖ разполага с достатъчно локомотиви, Гвоздейков отговори: „Разполагаме с достатъчно локомотиви“. Миналата година подписахме договор за доставка на още 10 нови локомотива, припомни той. Процедурите по обществените поръчки вървят в срок, увери Гвоздейков.

Служебният министър каза, че утре ще пътува с първата композиция от пет вагона от София до Бургас. Влакът, който заминава в 6:15 часа, трябва да пристигне в Бургас в 12:10 часа. Вагоните разполагат с климатична система и с контакти за зареждане на мобилни устройства. Надяваме се в следващата партида вагони да има вагон-ресторант, каза служебният министър на транспорта.

Попитан дали изпитва страх да пътува с влак след поредицата от инциденти по железопътните линии, Гвоздейков отрече. По думите му по пътната инфраструктура се извършват ремонтни дейности и всички влакове в тези участъци се движат с ограничение, спазено по правилник. Нека да не стресираме обществото, каза служебният министър.

На въпрос дали има забавяне при доставката на всички вагони, Гвоздейков отговори, че се спазва графикът и няма забавяния. Миналия четвъртък тръгна следващата партида и би трябвало всеки момент да пристигне в България, уточни Гвоздейков.  

Първият влак с новодоставените вагони тръгва тази събота от София до Бургас

Той припомни, че участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, формат „Транспорт“, което се състоя в Люксембург. По думите му всички присъстващи на срещата единодушно смятат, че железопътният транспорт трябва да бъде гръбнака на транспортната система в цяла Европа. „България е част от тази железопътна инициатива. Това е целта и посоката на развитие на транспорта“, подчерта министър Гвоздейков.

Надявам се, че до 2026 г. в България ще има модернизиран транспорт и гражданите ще пътуват само с влакове, каза посланик Планк.

На 18 юни от БДЖ обявиха, че новият влак от София за Бургас ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на граждани с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака. 

Той ще изминава разстоянието между столицата и морския град за пет часа и 55 минути и ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето. Влакът ще се движи по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут - Подуяне пътническа, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 20:20

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини