"Евробарометър" показа колко доверие има бизнесът на българското правосъдие

  • 21 юни 2024 09:33

  • 197
  • 1
"Евробарометър" показа колко доверие има бизнесът на българското правосъдие
© Novini.bg/Canva

Само един от четирима български работодатели смята, че правосъдната система в страната е добра. Едва един от сто казва, че тя е много добра. Това поставя България на предпоследно място в ЕС по оценка за независимостта на съдиите и съдилищата според проучване Евробарометър.

Бизнесът в България посочва категорично кои са двата източника на натиск над съдиите. При възможност да посочат няколко отговора на първо място са поставили "икономически и други интереси" - за 62% това е основната причина, а други 21% са склонни да се съгласят с това твърдение. Но доста близо (57%) е делът на убедените, че това са властите и политиците. Други 22% казват, че общо взето действия на правителството и политиците са повлияли на оценката им за правосъдната система.

Българинът мисли повече за джоба си и по-малко за геополитиката

Само в Португалия в по-голяма степен (но разликата е от само един процентен пункт) предприемачите казват, че отрицателната им оценка е защото общественият статут на съдиите е твърде нисък, за да гарантира независимата им работа. В България така са отговорили 42% категорично (увеличение с 6 пункта за година) и още 25% казват, че това е донякъде причина.

Данните показват, че оценката видимо се е влошила за една година (докато средният резултат за ЕС показва, че няма промяна) и днес в България е най-големият дял в ЕС на отговорили с "много лоша" съдебна система:

Много добра: 1%-4

Общо взето добра: 24%-4

Общо взето лоша: 29%-3

Много лоша: 30%9

Не знам/не отговорил: 16%3

Анализът по отношение на фирмените характеристики средно за ЕС показва следното:

Микро компании (1-9 служители) са по-малко вероятно (49%) да оценят независимостта на съдилищата и съдиите в тяхната страна като добри, особено в сравнение със средно големи компании (между 50 и 250 служители), където 61% дават добра оценка, и големи компании (250 или повече служители), при които положителната оценка наближава две трети (64%) от отговорилите.

Фирмите в сектора на услугите е малко по-вероятно (52%) от тези в други сектори, да оценят нивото на независимост на съдилищата и съдиите в тяхната страна като добри (между 45% и 49% в търговията на дребно, производствени и промишлени сектори).

Колкото по-висок е оборотът на една компания, толкова по-вероятно е шефовете ѝ да кажат, че независимостта на съдилищата и съдиите в тяхната страна са добри: 56% от компаниите с най-висок оборот (повече от два милиона евро) отговарят така спрямо 49% от тези с оборот до 100 хил. евро.

"Непредвидимо, непрозрачно административно поведение и трудности при оспорване на административни решения в съда" е най-споменаваната причина за безпокойството на компаниите за ефективността на защитата на инвестициите в България, Хърватия, Дания, Франция, Унгария, Ирландия, Италия и Полша.

В пет държави повече от половината компании казват намеса или натиск от икономически или др специфични интереси "много" обяснява тяхната оценка степента на независимост на съдебната система в тяхната страна. Това се отнася за Португалия (67%), България (62%), Кипър (56%), Словакия (56%) и Литва (53%).

Проучването е проведено с телефонни интервюта между 14 февруари и 5 март 2024 г. Един от десет от анкетираните в България отговаря, че през последните две години е имал спор, стигнал до съд.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 10:12

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини