Следкарнавално: Габровци продават вече ненужни макети на политици

  • 21 юни 2024 09:37

  • 713
  • 3
Следкарнавално: Габровци продават вече ненужни макети на политици
© Карнавал Габрово

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките.

Габровци обмислят да обявят търг за продажба на ненужни макети, предава БНР. 

"След като вече Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския си подадоха оставката. А кой знае – може след тези резултати и други да си подадат оставката. Вече няма за догодина да са ни нужни техните глави. С което да финансираме за догодина – като едни истински габровци трябва да имаме кяр", казва режисьорът на карнавала Светослав Славчев.

Той е част от основния екип, или карнавалната сглобка, както се шегуват. Заедно със сценариста Ангел Иванов и художника Драгомир Цанев, подкрепяни от организатора – Община Габрово, измислят сюжетите, претворяват ги в отделни картини, създават визията на габровското шествие.

Сценаристът Ангел Иванов е писател и журналист, най-вече габровец. Включва се в карнавалния екип с опита си на сценарист от различни телевизионни формати, но вече 5 години помага, а в последните две пише изцяло либретото на габровския карнавал и поема отговорността за политическите сюжети в него.

Снимка: Карнавал Габрово 

"Аз съм избирател на непарламентарно представени партии в последните 6 избора, тъй че мога да говоря, без да ми вменяват някакви пристрастия", отбелязва Иванов.

А режисьорът на карнавала е преди всичко актьор в габровския драматичен театър, но има опит и като театрален режисьор. "В карнавала няма репетиция, няма втори дубъл, няма второ представление. Това е най-трудното. Мащабите са големи, участниците са много", подчертава Славчев.

Той обаче открива и прилики между театъра и карнавала: "На сцената се излиза, когато имаш да кажеш нещо. Това е комедията – малко бодлива, малко хаплива, тя обрисува живота, в който живеем. Тя е едно малко криво огледало. Да се засмеем, но когато се загледаме, виждаш, че това е истината."

Идеите и визията често се променят в процеса на подготовка, а най-трудно за сценариста и режисьора е да преценят кои политически сюжети ще останат актуални до карнавала.

Сценарият се пише в началото на годината, после го дават на художник-изпълнителите. Най-големите опасения са дали ще бъде актуален след 3 месеца, когато се провежда карнавалът, посочва сценаристът Ангел Иванов.

В габровския карнавал няма пощадени политици, категорични са хората от екипа. Отсъстват тези, които нито любим, нито мразим. "Присъстват наистина ярките политици, които влизат хард, "с токчетата" в политиката. Ако някой не е в макет на карнавала, той не е и в българската политика", смята режисьорът Светослав Славчев.

Зрителите на габровското шествие видяха и сбита метафора на сглобката, така както я вижда сценаристът Ангел Иванов.

Пълно мнозинство: Христо Иванов вече не е депута

"Деперсонифицирах лидерите им – прасе държи тиква, която пък носи харвардска шапка. Мисля, че хората ще свържат нечовешкото с конкретни човешки представители. Не знам дали има сърдити. Да носиш на хумор и на ирония е много важно качество, особено за хора на обществено отговорни позиции"

Габровци се шегуват и със самите себе си, и с общинската власт. Тази автоирония е голям щит срещу възможните критики, продължава сценаристът. Той поставя тазгодишната сглобка сред любимите си карнавални герои.

"Мисля, че хубаво се получи неслучилата се ротация на лидерите, които не успяха да се завъртят. Тя, като голямото пиле от "Улица "Сезам", той – като жабока Кърмит, хванати под ръка. Идеята беше, че има някаква несъвместимост, еклектика, която не може да сработи в цялост.

"Опирайки се на думи на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския за Борисов като "най-добрия сводник в бардака на властта", сценаристът е видял фигурата на десния лидер като лека жена, защото "Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, ДБ и ПП бяха 9 месеца в този бардак". В устата на други, габровци сложиха думите: "Срещу НАТО и ЕС - имам верен пес", или "От Дондуков 2 към 3 март по пътя на копринката". Стрелите си бяха насочили и към тези, които казват: "Продължаваме прането".

Последвайте канала на

Novini.bg
713 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.21 | 09:46

1
ЩЕ СИ КУПЯ МАКЕТА НА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ И МЪЖА МУ
Томи габровския гаулайтер

2024.06.21 | 11:23

3
Няма такъв макет в Габрово.

2024.06.21 | 10:09

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини