Как да помогнем при топлинен удар

  • 21 юни 2024 09:06

  • 577
  • 1
Как да помогнем при топлинен удар
© Novini.bg/ Canva

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар. 

Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение на човек и залитане в пространството, обясни д-р Тодор Димитров от Спешна помощ-София. Докато се изчаква линейка за пострадал, околните могат да го поставят да легне на една страна, да разкопчеят дрехите и да охладят тялото.

"Може и студени компреси с лед на подмишниците, ставите, гърба. Там има доста кръвоносни съдове, разположени близко до кожата

Като превенция д-р Димитров препоръчва на хората да не излизат след 11 на обяд и преди 6 вечерта.

"Да използват светли, бели дрехи, памучни, като няма пристягане около тялото. Също така да имат достатъчно количество течности да носят".

Важно е хронично болните да приемат назначеното им лечение.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
577 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 10:13

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини