Топло ли ви е? И по-топло ще става

  • 19 юни 2024 17:44

  • 2049
  • 0
Топло ли ви е? И по-топло ще става
© Getty Images/Novini.bg

Топло ли ви е? Знам. И по-топло ще става. 

Когато стане дума за температурни рекорди и убийствена жега, всички защитници на традиционните горива и въглища заявяват, че „то… винаги е имало температурни рекорди, бе!“

Че е имало, имало е, но не година след година. Имало е през цели десетилетия и столетия. А сега – всяка година – нов рекорд. Но…

… човек вижда, каквото иска да види; чува, каквото иска да чуе. Дали ще се усетят онези? И да се усетят – все тая, ще е късно. Де да можеха някак си единствено да се самонакажат, но уви – наказват всички ни. 

Но да сведем нещата от глобално до малко по-регионално равнище. Не са само жегите. Тая година пак ще има наводнения из България. Учените обясниха механизма толкова просто, че дори третокласник да го схване (познайте кои не го схванаха обаче): повишената температура води до повече изпаряване на вода от Черно и Средиземно море, което води до повече дъждове. 

Освен това нямаме естествени защити, защото горите са изсечени, деретата са запълнени и превърнати в „имоти“. 

И пак ще има отнесени от тия „имоти“. 

„На мен не може да ми се случи“ е правило, което важи само дотам, докъдето стигат човешките закони; там, където природните вземат връх, всеки е само една малка прашинка, изправена пред стихия, която не може да бъде спряна. 

Знам, че има недотам дълбоки мозъци, които си мислят, че с пари могат да си купят „измъкване“. Докато не дойде време да се изправят срещу природата. Хората си мислят, че тя е някаква отмъщаваща сила, която носи възмездие. Простият факт обаче е, че природата е неутрална сила и това я прави невъзможна за овладяване или спиране. Природата не „отмъщава“.  Природата просто има закони, които – ако не спазваш, те помита. 

Природата съществува със своите закони, които не могат да бъдат заобикаляни дори с най-големия подкуп на света.

Както законите на физиката не могат да бъдат заобикаляни, така и законите на природата не могат. Ако пуснеш котлона и седнеш върху него, не можеш да кажеш, че „котлонът ти отмъщава“, нали?

Същото е и със стореното на природата и резултатите. Когато деретата са запълнени, за да се превърнат в „имоти“, водата намира друг път. И помита „имотите“. 

Защо урокът остава ненаучен е загадка. Преди две години имахме наводнения, които превзеха домовете и промениха животите на безброй семейства. Каравелово, Богдан и Слатина…

Тогавашният служебен премиер каза, че не можело да се говори за „незаконна сеч“, всичката сеч там била „законна“.

На практика, беше прав. Всичко е било законно. Но на природата, както видяхме, не ѝ пукаше дали Иван, Драган или Петкан са бутнали на местната власт, за да им го „узакони“ или по-едрите бизнесмени са бутнали още по-нависоко – на изпълнителната власт, че да им напише цял закон за глупостта и алчността. Не. Природата, бидейки неутрална сила, мина през нас, без да се интересува кой и как е нагодил закона, така че да му изнася. 

Предупреждението, което и тогава не бе първо, остана нечуто. Експертите заговориха за заложени бомби с часовников механизъм из други краища на България. Сеч, засипване на дерета, незаконни постройки, всичко това кара природата да намира нов път, през който да минава, и често ние ще сме на него. Няма подкуп на света, който да спре природната стихия. Хората се направиха на глухи и слепи. 

Онези, засипалите деретата по морето, какво ли си помислиха преди година? Че „на тях не може да им се случи“, предполагам. Винаги е така. Винаги е едно и също. Докато не им се случи. 

Природата не отмъщава, това не е отмъщение, това е резултат. Ако си достатъчно глупав да си бръкнеш с вилицата в окото, че и да повториш, да потретиш, това не е „отмъщение“…

… освен, ако нямате предвид някакъв нов вид отмъщение – върху самия себе си. В такъв случай виждам логиката. 

Година по-късно отново имахме наводнения из България. Реакциите отново бяха същите: вайкане, говорене за как природата „отмъщава“ и присмиване на твърденията на учените. 

Какво ще се случи оттук насетне ли?

Най-вероятно, още от същото – хората ще политиканстват, ще се насъскват едни срещу други, всеки ще търси да обвини някого, деретата ще продължат да се запълват, за да се превърнат в „имоти“; реки ще се задръстват, въглищата ще се радват на подкрепа – може и някой протест в тяхна защита да направят ония, дето иначе се страхуват от кемтрейлса, природата ще се избутва, бетонира и засипва, за да се продаде в удобен за строителство вид, ще се печелят пари; после ще има нови бедствия и нови жертви; оцелелите ще тъжат за кратко и ще се радват, че не са сред жертвите, после ще продължат да засипват деретата и така животът ще си продължи, докато не се стигне до онова поколение (недалеч в бъдещето), което ще бъде оставено сам самò в неравносилна битка срещу природните стихии. И ще я загуби. И ще бъде попиляно. 

Печалбарството убива. Нехайството – също. 

А природата можете да я обиждате колкото си искате, да я обвинявате колкото си искате, можете да лъжете от нейно име, или по неин адрес, тя е неутрална сила, тя познава само своята истина и това е. Ако си добър с нея, тя е добра с теб, ако си лош с нея, те унищожава. Като атомната енергия – неутрална, от теб си зависи за какво ще я използваш – да захраниш цял град с ток или да направиш бомба, с която да се самоунищожиш. 

______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2049 0

Водещи новини