Илияна Йотова към българите: Където и да се намираме, ни свързва невидимата, но много здрава нишка на род, идентичност и език

  • 19 юни 2024 12:07

  • 243
  • 6
Илияна Йотова към българите: Където и да се намираме, ни свързва невидимата, но много здрава нишка на род, идентичност и език
© Булфото, архив

Където и по света да се намираме, ни свързва невидимата, но много здрава нишка на род, идентичност и език. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в онлайн включване при откриването на Деветнадесетата Световна среща на българските медии, която се състои в Украйна. Темата на тазгодишното издание на срещата, организирана от БТА, е „Медии и общност“, а събитието ще бъде в хибриден формат – на място и чрез онлайн видеовръзка. Форумът ще продължи до 21 юни, а дискусиите ще са в три града – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.

Няколко пъти електричеството беше прекъсвано по време на откриването на срещата и се наложи включването на генератор.

„Вие знаете това най-добре, усещате силата на тази нишка. С всекидневната си дейност ние сме съпричастни към нея“, добави Йотова.

Главният редактор на в. „България СЕГА“ в САЩ Светлозар Момчилов: Ако имаме информация за всички българи в Чикаго, той ще е първият български град

"Днешният ден е голям празник за българите в бесарабската част на Украйна. Одеса днес е източник на добри новини, за съжаление, в една военна обстановка", посочи вицепрезидентът.

БТА засвидетелства на място съпричастието на цялото българското голямо медийно семейство към сънародниците ни, а и на цялото българско общество, както и на държавата, каза още тя. Приветствам организаторите и лично генералния директор Кирил Вълчев за смелата идея да се съберат българските журналисти от целия свят и България за поредната Световна среща в епицентъра на „една грозна, брутална и недопустима война“, заяви вицепрезидентът. По думите ѝ денят е избран неслучайно, „днес всички ние сме с благословията на Паисий Хилендарски“. 

Националният пресклуб на БТА в Одеса е пример не само за професионализъм, но и как може да вдъхне смелост на сънародниците ни на място, каза Йотова. Тя поздрави специално кореспондентът на БТА в Одеса Светлана Драгнева.

Вицепрезидентът посочи, че участниците в Срещата няма да посетят само Одеса, но и знакови места на България – Браила, Болград, Измаил. Вчера под воя на сирени за тревога делегацията от 19-ата Световна среща на българските медии поднесе венец на паметника на първите преселници в Заря, Украйна. 

Нарекли сте днешната среща „Медии и общност“, прави ще бъдете да я бяхте нарекли „Медии и храброст“. Без професионализъм няма как да се казват истинските новини, каза още вицепрезидентът. Тя отбеляза, че навсякъде в градовете и селата около Одеса, където живеят българи, могат да бъдат намерени силни и патриотични истории.

Българи има не само в България, отбеляза представителят на омбудсмана на Върховната рада на Украйна Мария Попова

Заедно носим отговорността да съхраняваме и да разпространяваме българския език и културно наследство. На този акцент на Световната медийна среща обръщам внимание и на още един много голям и важен за нас форум – Международният форум за кирилицата, който ще се проведе на 27 и 28 юни, коментира още Йотова.

Вицепрезидентът призова журналистите да ценят професията си, да не ѝ изневеряват и да имат куражът да отговорят на всички съвременни предизвикателства.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
243 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.06.19 | 14:42

6
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.19 | 12:25

2
Където и да се намираме Прокудени от Властта след 1989г. да РОБУВАМЕ НА ЧУЖДЕНЦИ, ЗА ДА СЕ ИЗХРАНВАМЕ и ОЦЕЛЕЕМ, НИЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ, защото в СЪРЦАТА И ДУШИТЕ НИ ИМА САМО ЕДНО: ЛЮБОВ КЪМ РОДИНА БЪЛГАРИЯ! И ЩЕ ПОМОГНЕМ и ЩЕ ГОВОРИМ БЪЛГАРСКИ и ЩЕ СМЕ СИ ПРАВОСЛАВНИ и ЩЕ ИЗПОВЯДВАМЕ ТРАДИЦИОННИТЕ СЛАВЯНО - БЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ! ЕДИН ДЕН ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ в РОДИНА БЪЛГАРИЯ МНОГО СИЛНИ!
007

2024.06.19 | 13:37

5
няма славяно български ценности има само български ценности. Българите не сме славяни и сме само българи.
ДУМАТА БЪЛГАРИН ЩЕ Я

2024.06.19 | 13:24

4
СЦЕПА ОТ БОЙ

2024.06.19 | 12:50

3
Но вие с резидента чорапов се стараете с всички сили да я скъсате и да ни подарите на путьо.
007

2024.06.19 | 12:16

1
Тази руска крепостна селявнка и слугиня е станала била мужишки тамплиер

Добави коментар

Водещи новини