Над 40 населени места у нас отбелязват Международния ден на йога

  • 18 юни 2024 15:18

  • 493
  • 1
Над 40 населени места у нас отбелязват Международния ден на йога
© pixabay

Международният ден на йога ще бъде отбелязан за десета поредна година, от 15 до 23 юни, в 44 населени места. Сред тях са София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен, съобщават организаторите.

Централното събитие в България и тази година ще се състои в София. На 23 юни Националният дворец на културата ще отвори врати за знанието по йога. Залите 8, 9 и 9-А ще предлагат своите специфични програми през целия ден, непрекъснато. Входът е свободен.

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири и йога аксесоари. Участниците също ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.

Многочасов секс: Вместо на йога, жени са водени на "сексуално просвещение"

Преди основната програма в НДК на 20 юни пред Народния театър „Иван Вазов“ и на площад „Александър Невски“, а на 21 юни пред статуята на Махатма Ганди в Южния парк, ще се състоят йога сесии на открито със свободен достъп за участие.  

Честванията са под патронажа на индийския посланик Санджай Рана. „Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и сериозна интелектуална и научна насоченост към изучаването на ползите от йога“, казва дипломатът. 

На 11 декември 2014 г., с подкрепата на над 170 държави, общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни – денят на лятното слънцестоене, е обявен за Международен ден на йога. Предложението е изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия – Шри Нарендра Моди. Тогавашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение. „Обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”, казва той, цитиран от БТА.

Впоследствие това древно знание бе добавено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:28

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини