Само в Абсурдистан, всеки наглец може да се гаври с правото, със справедливостта, с журналистиката…

  • 18 юни 2024 12:10

  • 1750
  • 0
Само в Абсурдистан, всеки наглец може да се гаври с правото, със справедливостта, с журналистиката…
© pixabay

В държавата на мутрите, вероятно не е чудно за логично мислещия човек, ако някой натрапник влезе в чужд имот, завземе го и отказва да плаща наем, въпреки законно съществуващ договор за това. Може да не е чудно, ама е крайно отвратителен този казус, който хич не е хипотетичен, а реално съществуващ. Става въпрос за собственост на Съюза на журналистите /СБЖ/, отдадена за заведение на фирма „Валедо 1”.

Дружеството сключва договор  със СБЖ през 2012 г. за наемане на две помещения в приземния етаж на сградата на съюза, намираща се на пъпа на столицата на ул. „Граф Игнатиев”, и разполага в тях ресторант, пишат в становището си от съсловната организация.

Сн. СБЖ, Преди дни журналисти излязоха на протест пред сградата на СБЖ в знак на несъгласие със самоуправството на наематели на техен имот, които нито си плащат, нито напускат окупираната територия.

„Въпреки възниквалите периодично през годините проблеми около издължаването на наемателя, до 2020 г. те са решавани в общо взето коректен дух. Но през 2020 г. СБЖ поставя пред „Валедо 1” ребром въпроса за погасяването на натрупаните неплатени наеми. Тъй като наемателят не изплаща задълженията си, на 4 септември 2020 г. СБЖ прекратява договора за отдаване под наем на своята собственост. Според клауза от този договор той се смята невалиден още след първия месец с неплатен наем – а са натрупани доста повече месеци.

Трябва да се знае още нещо за сключения през 2012 г. първоначален договор. Той е със срок от 3 години и е подновяван след това на два пъти със същия срок. На 1 ноември 2021 г. изтича и срокът на последното подновяване. Така че по никакви параметри

„Валедо 1” отдавна не разполага със законово основание да ползва помещенията на СБЖ и да печели от тях. А фирмата продължава да го прави вече четвърта година, без да плаща нито лев”.

Тук е мястото да отбележим, че вероятно след смъртта на предходния наемател Борислав Дионисиев, в собствеността на дружеството вече фигурират и други фигури с бради и без бради, срещу един от които се водят реални разследвания по обвинения за криминални деяния, в т.ч. убийство!!!

Фирмата, нанесла се в имот на СБЖ, освен че не плаща наем по сключен договор, не се харчи и за консумативи като водата например. И отказва да се изнесе до ден днешен. Не само това, ами завежда и дела с претенции за квадратурата, която не била според тях такава, каквато е уточнена още в първоначалния договор.

Съдът на първа инстанция се произнесе категорично срещу нелепите претенции на нахалните наематели

и делото отиде в апелативния съд. До приключването на съдебните процедури обаче може да минат и 10 години, а през цялото това време тези наематели, унаследили един стар договор, най-нагло вероятно ще продължават да не си плащат. За капак журналистите, членуващи в съсловната си организация, трябва да им поемат и масрафа за водата!?

И това, ако не е свирепо безочие и наглост, здраве му кажи!

В клетата ни държава журналистиката в цялост  беше доведена до това унизително положение, в което всякакви наглеци могат да издевателстват върху нейните представители. Безскрупулни типове да влязат в имота на представители на различни медии, да го окупират и да богатеят от това. Няма да се учудя дори да поискат наем от собствениците на сградата, които и сега им плащат водата.

И няма сила, която да им се опъне. Та някои от тях дори се правят на „борци за справедливост” и от години ни занимават чрез податливи медии, че са света вода ненапита, ама лоши хора ги клеветят!

Как, по дяволите, искате хората да повярват в справедливостта, нормалността, правото и възможността да живеят в сигурна държава, за чието управление да гласуват!

По призвание, журналистиката навсякъде по света е коректив на властта. Не и тук – в Абсурдистан, в който всеки наглец очевидно може да издевателства и да се гаври с нея.

Пиша това с огромна мъка като човек, който с любов си е избрал и практикува професията си и след над три десетилетия вече основателно има чувство за съсловна принадлежност. И съвсем основателна безнадеждост в битката срещу наглостта, беззаконието и цинизма.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1750 0

Свързани новини

Водещи новини