Още един начин антиваксърите да докажат, че Дарвин е винаги прав

  • 17 юни 2024 17:22

  • 1754
  • 0
Още един начин антиваксърите да докажат, че Дарвин е винаги прав
© Getty Images/Novini.bg

Три новини от света могат да ви раздвижат въображението дотолкова, че да започнете да си представяте как планетата ще се справи с предизвикателството, наречено „човек“. 

Ще започнем по-отдалече. 

Наличието на пластмаса вече е достигнало такива тъпоумни размери, заради липсата на каквито и да било инстинкти за самосъхранение у човека, че чак е плашещо. 

В изданието Science of the Total Environment е публикувано обобщение на изследване, в което представители на няколко китайски институции са установили наличие на микро пластмаса в човешкия организъм. Всички (подчертано: всички) изследвани семпли от човешка семенна течност са показали наличие на някакъв вид пластмаса, като полистиренът е преобладаващата. 

Та… до такива размери е стигнало замърсяването на света с пластмаса. Океаните са задръстени от пластмаса. Има цели острови от пластмасов боклук. 

И ето какво е направила природата:

Учени са открили гъби (или гъбички, както предпочитате), които ядат пластмаса. Откритието е направено в Тихия океан. Новооткритото биологично чудо е наречено Parengyodontium album.

Много интересно е, че Parengyodontium album атакува предимно полистирена – най-масово използваната пластмаса за направа на бутилки, опаковки, пликчета – демек, за производство на боклук. 

Както виждате, природата намира начин да се справи с вредата, сътворена от паразита, наречен „човек“. Колкото и драматично да се вживяваме в ролята на някакъв суперсилен тиранин, в чийто ръце е съдбата на планетата… не сме. Планетата винаги намира начин да се справи с нашествието от боклук и вредни влияния. 

Което означава, че – ако човекът започне да стане прекалено опасен и прекалено се приближи до ниво на заплаха за планетата, от което няма връщане назад – планетата ще измисли начин да се справи с него. И най-вероятно ще използва собствените му слабости срещу самия него. 

А кои са най-големите слабости на човека? Глупостта и самолюбието. Всичко друго е разновидност на тези двете – алчността, болното его, желанието за власт – всичко се ражда от основните две: глупостта и самолюбието.

Вече сме говорили за това, че хората могат да се самоубият, разтопявайки ледовете, от които да излязат забравените вируси и бактерии, за които телата на човеците не са пригодени (защото не са съществували човеци, когато вечните ледове са се оформяли и са затваряли опасните микроорганизми в себе си). 

Говорили сме и за това, че с алчността си, човекът може да изсече прекалено много буферна зона между себе си и дивата природа, от която да се върне заразен с опасни вируси (както стана с ковид). 

Но има и още един вид. Първите две бяха примери от точката с „алчността“; да видим точката с „глупостта“ какво може да направи за заличаването на потенциално опасния човешки вид. 

Знаете как стана модерно да се мразят ваксините. Започна много преди ковид, но особено с ковид стана много модерно, защото един куп „политици“ и циркаджии, жадни за внимание, използваха глупостта на хората и ги натъпкаха с теории на конспирацията. И, докато преди ковид антиваксърството беше запазена марка на шепа хора, то сега е масово явление. 

...

На фона на това имаме новината, че >>>>NHS в Англия започва прилагане на тестова ваксина срещу рак<<<<<

За да е пълен кошмарът на антиваксърите, става дума за mRNA (Информационна РНК) ваксина. Информационната рибонуклеинова киселина (също така „информационна РНК“ или иРНК, или mRNA) носи информация за синтеза на една, а понякога и на няколко полипептидни вериги.

А това е непознатата за тях, научнофантастична джаджа, с която им крадат ДНК-то, ако сте забравили. Или им го променят (според зависи кой налудничав сайт за конспирации са чели). 

Значи, можете да сте сигурни, че тая ваксина те ще я заобикалят отдалече. 

Ето >>>>ТУК<<<< можете да намерите кратка колекция от антиваксърски майтапи, събрани от съвсем сериозни кътчета на мрежата.

Така ще разберете защо съществува карикатурата, която изобразява премазан от пиано човек, а до него стоят двама антиваксъри и се питат на глас дали онзи не е загинал от ваксината.

Да, да – това не е само български феномен. Не само тук на всеки инфаркт се казва: „А-а, ваксали са го!“. 

Та, разбирате, че „А-а, ваксали са го!“ тълпата ще стои далече от ваксините срещу рак. Също така ще трябва да си помислите защо в света днес има толкова много повече раково болни, отколкото в миналото – токсичната среда, в която живеем и така нататък. Тоест, случаите ще се увеличават (заради средата и начина на живот, които са необратими фактори), а една огромна част от човечеството няма да се предпазва, макар да има възможността да го направи; докато друга част ще се предпазва. Това се нарича „естествен подбор“. Мнозина грешно смятат, че оцеляват най-силните индивиди, докато дарвиновата истина е съвсем друга: оцеляват най-бързо приспособимите към промени. 

_________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1754 0

Водещи новини