Не, БСП не е лява партия. И нито едни от преструващите се на „леви“ у нас не са такива

  • 13 юни 2024 16:18

  • 3090
  • 0
Не, БСП не е лява партия. И нито едни от преструващите се на „леви“ у нас не са такива
© Булфото/Novini.bg

БСП се оглежда и се чуди как така са загубили 700 000 гласа за седем години. Как ли, наистина…?

Проблемите им са много, но нека да погледнем основните: 

Авторитаризмът е грозна картинка и, ако се мислиш за много хитър, като заобикаляш правилата, тъпчеш структурите със „свои хора“ и надцакваш системата с фалшиви оставки, дето „своите хора“ случайно не ти ги гласуват, значи ще почнеш да губиш. Защото дразниш хората, затова. А и не е много красиво да напълниш структурите със социалисти милионери. Също дразни хората. 

Второ, БСП не е лява партия, че да разчита на левите по убеждение. БСП е партия на соц носталгиците, а те или си заминаха по естествен път, или решиха, че искат втвърдяване на линията (по кремълски) и се ориентираха към по-хардкор партиите, лъхащи им повече на ватенки. 

„Ляв“ в България е много сбъркано понятие, което няма нищо общо с реалното „ляв“, като политическа ориентация. 

„Леви“ в България се наричат хората, на които им липсва бозата от шесстинки, лагерите за виц и картата за почивна станция. „Леви“ се наричат почитателите на путин, които мразят малцинства, радват се на терора, радват се, когато лодка с бежанци се обърне насред морето, и оправдават действията на крайно-десни партии – като „Алтернатива за Германия“… иначе са „леви“ и са „социалисти“. 

Всички руско ориентирани у нас се опитват да се числят към левите. Защо? Защото някога болшевиките в русия са се престорили на леви, за да вземат властта. Още оттогава мнозина бъркат русия и ссср с „лявото“. Но едно трябва да разберат – „социалист“ и „съветски социалист“ са две коренно различни неща. Съветският социалист е по-скоро нещо като националсоциалист.

Изолационисти, скрити расисти, империалисти (оценяваме иронията!), които са центрирали мирогледа си в превръщането на русия в световен лидер, влюбени в диктатурата, поддържащи фалшива среда с пропаганда. Това е съветският социалист.

Димитър Благоев—Дядото също е бил против русофилията, ама от БСП може и да не са ви го казали това – че не е много по партийна линия; ще вземат да им се разсърдят от масква. Както и БКП 45 години величаеха името на Димитър Благоев—Дядото, но и те все забравяха да кажат, че е бил противник на русофилията и я е смятал за инструмент на руския империализъм, дори когато се крие зад думи като „социализъм“. 

„Левият“ човек е за човешките права, а не ходи да води война с джендъра. Това е нещо, което дори ПЕС (европейските социалисти), чийто председател беше Станишев, отбеляза като грубо разминаване с левите ценности – желанието на БСП да се бори с хора от малцинство в България. 

Но наследници на БКП да водят кампания срещу съграждани е съвсем в реда на нещата, ако си спомняте историята отпреди 80 години. 

Левите по света не защитават диктаторски режими, избиващи жени и деца с ракети. Също и не носят цветя по паметниците на хора, избили преди години сънародниците им или пратили ги по лагери. 

Левите по света защитават малцинствата – било по сексуална ориентация, било по етнос или религия. Нашите „леви“ ще ви издерат очите, ако си позволите да кажете, че „всички хора са равни“. 

Но фалшивите леви, както виждате, се множат като гъби след дъжд, защото разчитат на инерцията на соц носталгията, родена от 24 години пропаганда, за която путин наля стотици милиони долари по различни държави бивши сателити на ссср. 

Помните една адвокатка, която беше в една „възрожденска“ партия преди време, която пък защитава интересите на путин до ден днешен… „Възрожденката“ от „възрожденската“ партия беше изловена, че е писала против путин неотдавна. Тя се опита да отрече, но доказателствата бяха силни. 

Такива като нея – според мен – под път и над път: русофили по поръчка. В политическия спектър е пълно с такива наскоро открили любовта си към русия и рублите. 

Усетили, че е лесно и доходоносно, правят политическа кариера на гребена на вече съществуваща вълнà. В случая русия и русофилията са просто подробност за тях. Ако беше модерно американофилията и ако носеше дивиденти, щяха да се пишат такива. Все им е тая. 

Но в случая са русофили. И това натовари БСП с голяма конкуренция. На клона се нароиха прекалено много русофилски проекти, които са много по-хардкор от столетниците – откраднаха им електората. Истинските леви пък никога не биха могли да се припознаят в партия на съветския социализъм, а за капак и опитът на ръководството да се вживява в ролята на пожизнен диктатор, разместващ пластове в партията, за да рои свои хора, съвсем не помага на мечтата им за лидерство в политиката. Или – както са тръгнали нещата – мечтата им да продължат да съществуват. 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
3090 0

Свързани новини

Водещи новини