Градушка с размер на яйце помля Правец, апокалипсис след буря в Шумен и Ловеч

  • 12 юни 2024 20:13

  • 21219
  • 1
Градушка с размер на яйце помля Правец, апокалипсис след буря в Шумен и Ловеч
© pixabay

Силна буря с градушка премина над Правец, Велико Търново и Шумен тази вечер. В Правец тя е била с големината на яйце и се е изсипвала в продължение на 20 минути.

Стихията е унищожила дървета и овощни градини, предаде БТВ.

„Счупи колите и беше способна да остави човек или животно на място след удар. Докога няма да се предприемат мерки и да се улавят и разбиват градушките“, пише Теодора Банова, която ни изпрати снимки на ледените късове.

Зловеща буря с градушка премина през Велико Търново, Арбанаси е без ток

В старопрестолния град градушката беше по-малко, но пък интензивна. Ледените топчета с големината на лешник падаха в продължение на 10 минути.

На кадри се вижда как някои автомобили изчакват градушката да премине, а други продължават да се движат.

Зрители съобщават и за градушка в Шумен. На кадри се вижда как ледени топчета и дъжд падат над града.

В социалните мрежи се появиха зловещи кадри от стихията. 

Жълт код важи в по-голямата част на България днес. В северната половина и в района на Стара планина предупрежденията са за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки през втората половина на денонощието.

В Ловеч към 19:00 часа се изля проливен дъжд, придружен с градушка с ледени късове по-големи от лешник. Улиците се наводниха, а в някои части на града и населени места от общината беше прекъснато и електрозахранването.

 Градушка падна и в Летница. Кметът Красимир Джонев поясни: "Падна градушка с големина от лешник до среден орех в продължение на около 10 минути.  Две трети от плодовете на дърветата са по земята. Зеленчуците в градините на хората са унищожени около 50%. Това са щетите, за които имаме информация в момента. Няма пострадали хора, нито животни, инфраструктура унищожена няма", предаде БНР.

Освен в община Ловеч от бурята е прекъснато и електрозахранването в общините Летница и Угърчин.

Предупреждения за бури има и утре. В цяла Северна България е в сила жълт код - там явленията ще бъдат най-интензивни.

И през следващите дни ще се развиват купести и купесто-дъждовни облаци и ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са отново и интензивни явления, също и градушки.

Валежите ще започнат в следобедните часове в четвъртък и ще продължат и в нощта срещу петък. Температурите от петък ще тръгнат надолу и ще станат приятни и дори по-ниски от обичайните за тази част от годината. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
21219 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:37

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини