Жътвата в Южна България вече започна, какви са опасенията на земеделците

  • 12 юни 2024 07:48

  • 1287
  • 2
Жътвата в Южна България вече започна, какви са опасенията на земеделците
© БНТ

Жътвата в Южна България вече започна. При официалното откриване с пловдивското село Златитрап министърът на земеделието обяви, че се очакват добиви около 500 кг от декар. Дали тези количества ще подсигурят нуждите на страната и дали реколтата се очертава по-слаба от миналогодишната?

"Ще започнем с жътвата на ечемик. Няма как да прогнозираме добивите за нашето стопанство. Трябва да приключим с ечемика, след това ще започнем с грах и ще завършим с пшеница. Мисля, че тук при нас добивите ще са задоволителни, тъй като имаше превалявания по време на вегетацията на пшеницата. Опасявам се само, че много бързо преминаха фазите от млечна към восъчна и пълна зрялост, тъй като много бързо се промени и времето и това може да изиграе негативна роля, жегата, която настъпи", каза Георги Телкиев, член на Съюз на зърнопроизводителите, пред БНТ.

Откриха жътвената кампания в масивите на село Търнава

Според стопаните разходите на декар са около 200 лева за декар, ето защо се надяват изкупните цени да бъдат минимум 400 лева за тон.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.12 | 10:57

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.12 | 11:02

2
Колко квадратни метра от плажа охлажда ?

Добави коментар

Водещи новини