Откриха причината за съхненето на черния бор на територията на Природен парк „Шуменско плато“

  • 11 юни 2024 15:15

  • 11873
  • 2
Откриха причината за съхненето на черния бор на територията на Природен парк „Шуменско плато“
© Google maps

Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „Шуменско плато“, установиха експерти от Лесозащитната станция (ЛЗС) във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

В цялата страна, при изкуствено създадените през миналия век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се наблюдава съхнене. Основните причини за това са нетипичното за вида месторастене при част от културите, продължителните засушавания и по-високите температури през последните години, които водят до чувствително намаляване на атмосферната влажност и водните запаси в почвата и от там до разпространението на  вредители. Според инж. Емил Гелов - директор на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Шумен, промяната в климата води до отслабване на боровите култури и от там до появата на множество патогени и насекоми, които унищожават дърветата, отбелязват от пресцентъра на СИДП, цитирани от БТА. 

Оттам уточняват, че при обследването на засегнатите борове над Шумен се виждат пикнидии по клонките и шишарките, пожълтели и изсъхнали иглици, както и наличие на смолни капчици по зелените леторасли, което е характерно за несъвършената гъба Diplodia pinea. Заболяването причинява изсъхване на иглиците през юни и опадването им. Инфектирането на кората води до суховършия и загиване на цялото дърво, а при по-силно развитие и загиване на цели насаждения. 

Изсъхват боровите гори край Велико Търново

Експертите от ЛЗС-Варна са открили още един вредител в боровата гора – Leucaspis pini (Щитоносна въшка). Ларвите и възрастните женски се заселват по вътрешната страна на иглиците, смучат сок от основата им, което води до пожълтяването и опадването им. 

Лесовъдите от РДГ-Шумен и СИДП наблюдават съхненето от миналата година. Направено е предписание към Държавното горско стопанство в Шумен да се заложат пробни площи, в които се следи състоянието на бора. Редовно ще се извършва и мониторинг от страна на лесовъдите от РДГ-Шумен, като според инж. Гелов към момента процесите се развиват бавно, а състоянието на културите се наблюдава, допълват от пресцентъра на СИДП. 

Общо 796 декара с нови гори са се появили на територията на Североизточното държавно предприятие  благодарение на проект „Горите на Североизтока“, като до края на година ще бъдат залесени още 500 декара. Основната цел на проекта е да бъдат премахнати насаждения от инвазивни чужди видове, които са в неблагоприятно състояние, и да се възстановят приоритетни горски местообитания в 10 защитени зони от мрежата Натура 2000, съобщиха от СИДП в края на април. Планирани са около 1500 декара за залесяване и създаване на нови гори на територията на Североизточното държавно предприятие през тази година, съобщи на пресконференция на 2 април директорът на предприятието инж. Симеон Давидков.

Общо 3896 ха от Шуменското плато са обявени за защитена територия на 5 февруари 1980 година, за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидният ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. Природните дадености на платото и непосредствената близост до областния град, както и изградената пътна и алейна мрежа, правят парка предпочитано място за отдих, спорт и туризъм, припомниха за БТА от Дирекцията на Природния парк „Шуменско плато“. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11873 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.11 | 18:08

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.11 | 16:18

1
можех да им го кажа и без грантове за милиони

Добави коментар

Водещи новини