Водещите новини! Габриела Славова топи майка си за убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Столтенберг: Украйна има правото да удря цели в Русия (и още…)

  • 07 юни 2024 19:19

  • 1855
  • 3
Водещите новини! Габриела Славова топи майка си за убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Столтенберг: Украйна има правото да удря цели в Русия (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 7 юни   

 

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на предстоящото национално външно оценяване следващата седмица, съобщава МОН. 

Изпитите по български език и литература и по математика ще се проведат в 1017 училища. Ангажирани са 13 853 квестори.

На 10 юни от 11:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две по-малко от миналата година. Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.

Над 54 000 десетокласници се явяват на матури

***


Наградиха полицаите от Сливен, спомогнали за разкриването на българската банда измамници от Лондон.

Това са гл. инспектор Слав Добрев, инспектор Васил Димитров Панайтов, Десислав Славов, Васил Ранков, Тодор Ников - инспектор, Атанас Делев - инспектор, Димитър Ганев.

Наградиха полицаите от Сливен, спомогнали за разкриването на българската банда измамници от Лондон

***


Полицаят, прострелял 19-годишен младеж в Плевен, е произвел изстрелите с личното си оръжие. Това стана ясно по време на брифинг в Окръжна прокуратура в Плевен.

Общо четирима служители на реда са били в необозначения автомобил, засякъл се с колата, в която пътували петима млади мъже.

Полицаят, ранил момче в Плевен, стрелял с лично оръжие

***


Габриела Славова топи майка си за убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това разбра "България Днес" от свои източници в ареста на "Г.М. Димитров", където лежеше до скоро сочената за убийца.

Източниците са чули няколко пъти Габриела да казва, че майка ѝ Красимира Трифонова сама е удушила съпруга ѝ Пейо Пеев, а тя няма нищо общо със случилото се. Съкилийници на Габриела също станали свидетели на думите на младата жена срещу майка ѝ. Те твърдят, че Габриела изглежда добра и мила жена и доста от тях вярват на думите ѝ.

Габриела, обвинена за убийството на Пейо Пеев, топи майка си в затвора

***


Митническите служители установиха опит за нелегален превоз на общо 135 640 къса (6782 кутии) с български акцизен бандерол при проверки на два пътнически микробуса в района на ГКПП Дунав мост-Русе и ГКПП Дунав мост-Видин.

Митничари хванаха 135 640 къса цигари в микробуси на българо-румънската граница

***


Украйна има право според международното право да поразява военни цели в Русия, за да се защитава, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, по време на посещение в най-новата страна членка на алианса - Швеция.

Украйна има правото на самоотбрана“, каза Столтенберг по време на съвместна пресконференция с премиера на Швеция Улф Кристершон във военна база край Стокхолм. 

Правото на самоотбрана включва и правото да се удрят легитимни военни цели на територията на атакуващата страна, на агресора, в този случай - на Русия“, допълни той.

Столтенберг: Украйна има правото да удря цели в Русия

***


Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, произнесе реч пред френското Национално събрание.

„В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа“. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред френските депутати и редица политически фигури, дошли за неговото слово в Националното събрание, където беше посрещнат с почести и продължителни аплодисменти. "Благодаря ти, Франция", изрази той на френски признателността си за подкрепата, която Париж оказва още от началото на войната, като отбеляза, че от самото ѝ начало Украйна е разбирала, че не бива да остава сама.

Зеленски в Париж: В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа

***


Руският лидер Владимир Путин заяви, че руските войски губят около 20 000 души на месец в Украйна. Тази цифра е приблизително равна или малко по-ниска от броя на новите войски, генерирани от Русия месечно, посочват от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитирани от "Украинская правда“.

Военните анализатори пишат, че Путин предполага, че приблизително 5 000 руски войници са убити в битки в Украйна всеки месец, което означава, че приблизително 15 000 руски войници са ранени, въз основа на стандартното съотношение ранени към убити от три към едно.

ISW: Путин случайно се изпусна за реалните загуби на Русия във войната

***


Очаква се НАТО да постави на членовете си по-високи цели за укрепване на техния капацитет в областта на противовъздушната отбрана, ракетите с голям обсег и логистиката, заяви днес европейски дипломат, цитиран от БТА.

НАТО ще постави на държавите членки по-високи цели за противовъздушната отбрана

***


Руският президент Владимир Путин заяви днес в реч пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, че Русия трябва да намали своя внос и при външната си търговия да използва повече националните валути на страни, които не са част от Запада, предаде Ройтерс. 

Путин призова Русия да ограничи вноса си в реч пред икономическия форум в Санкт Петербург

***


„Израелската армия вероятно е отрязала напълно (палестинския анклав на брега на Средиземно море) ивицата Газа от Египет", предаде медията от Еврейската държава "Мако".

Израел е отрязал ивицата Газа от Египет?

***


Джо Байдън няма да помилва сина си, в случай че той бъде осъден – това заяви американският президент в интервю за Ей Би Си, цитирани от БТВ. 

Хънтър Байдън им три обвинения за тежки престъпления съгласно законите в САЩ.

Той не е съобщил за употребата на наркотици, когато е купил револвер през 2018 г., както и за незаконното притежание на оръжието в продължение на 11 дни.  54-годишният адвокат не се признава за виновен.

Джо Байдън няма да помилва сина си, ако го осъдят

***


Термометрите в южноегипетския град Асуан са показали вчера рекордните 49.6 градуса по Целзий, което е една от най-високите температури, отчитана в региона, съобщи Египетската метеорологична агенция (ЕМА), цитирана от в. "Ал Ахрам". 

Подобни стойности са измерени в намиращите наблизо градове Дарау и Харга, съответно на 6 юни 2006 г. и на 31 юли 2007 г., отбелязва БТА.

Рекордни жеги в Египет, живакът гони 50 градуса

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1855 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.07 | 21:34

1
ГЕРБ СДС ДПС ПП ДБ СС ВМРО ЗЕЛЕНИ СИНЯ БЪЛГАРИЯ, ако съставят Правителство ще ВКАРАТ БЪЛГАРИЯ във ВОЙНАТА с РУСИЯ и ЩЕ ПРЕДОСТАВЯТ ТЕРИТОРИЯТА и ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО на БЪЛГАРИЯ за НАНАСЯНЕ на УДАРИ по РУСИЯ с НАПАДАТЕЛНИ ОРЪЖИЯ. БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЙТЕ ТВЪРДО ПРОТИВ ТЕЗИ ПАРТИИ ИЛИ ВЪОБЩЕ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ....

2024.06.08 | 06:56

3
ТОЧНО ТАКА!

2024.06.07 | 22:29

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини