Министър Стоянов връчи ключовете на нови 110 високопроходими автомобила на "Гранична полиция"

  • 06 юни 2024 17:54

  • 696
  • 1
Министър Стоянов връчи ключовете на нови 110 високопроходими автомобила на "Гранична полиция"
© МВР

На официална церемония днес министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните връчи ключовете на нови 110 високопроходими автомобила на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Техниката бе осветена от Архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия. Той извърши водосвет и благослови служителите, които ще работят с нея. На събитието присъстваха директорът на ГДГП главен комисар Антон Златанов, директори на дирекции във вътрешното министерство, представители на партньорски структури и доставчикът на новата техника. 

„Само в рамките на осем месеца успяхме да стартираме обществената поръчка и да получим почти половината от предвидената техника. Подобно бързо и качествено реализиране на търг с европейско финансиране е прецедент не само за Министерството на вътрешните работи, но и за нашата страна. Благодаря на колегите, чийто труд и огромни усилия стоят в основата на този успех“, заяви вътрешният министър. С новата техника страната ни ще бъде по-надежден партньор в охраната на външната граница на ЕС, а служителите на ГД „Гранична полиция“ ще могат да посрещат ежедневните предизвикателства, пред които ги изправя службата. „С подобряване на техническата и материална база, както и с обезпечаване условията на труд, ние ще върнем самочувствието на българските гранични полицаи, че са част от правоохранителна структура на държава членка на ЕС“, подчерта още министър Стоянов. Той изрази увереност, че през месец септември ще започне поетапното получаване на още 200 автомобила, които ще бъдат различна марка и модел. 

Директорът на ГД „Гранична полиция“ благодари на ръководството на МВР за подкрепата и усилията за модернизиране на техниката на ръководената от него структура. Главен комисар Златанов отбеляза, че в резултат на предприетите комплексни мерки мигрантския натиск е намалял близо 4 пъти и пожела на служителите, които ще ползват висопроходимите автомобили, да продължат да постигат добри резултати. 

Полицията се сдоби с мощни „баварци“, с които да бори джигитите на пътя

По отношение доставката на нови автомобили за „Пътна полиция“ вътрешният министър разясни: Общият брой на автомобилите е 462. От тях 35 са високоскоростни автомобили марка BMW, които ще обслужват магистрални пътища, другите са 200 фолксвагена и 227 шкоди. Колите са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират сумите от глоби, наложени от МВР по ЗДвП. Тези финансови средства могат да се използват единствено по целесъобразност - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери, автомобили и други за контрол на пътното движение. Призовавам за спиране на спекулациите по темата и внушенията, че със средствата по Фонда могат да бъдат финансирани множество различни дейности.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
696 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.06 | 18:20

1
а ще продължим ли да събираме капачки за линейки?

Добави коментар

Водещи новини