Спрете вече гаврата с НГДЕК!

  • 06 юни 2024 16:00

  • 2135
  • 0
Спрете вече гаврата с НГДЕК!
© НГДЕК

От години едно от най-елитните училища в България – НГДЕК /Национална гимназия за древни езици и култура/, се скита немило-недраго из разни подхвърлени от немай къде сгради, коя от коя по-очукани и забутани в „непрестижни” квартали. Стигна се дотам, че вече здравето на учениците е в риск, защото последния им подслон в близост до Женския пазар има опасност буквално да рухне върху тях,. Това образно показа репортаж на бнт.

„В кошмарни условия се обучават учениците от Националната гимназия за древни езици и култури. В сградата, която се намира на "Женския пазар", ремонт не е правен от години, а проблемите вече започват да създават опасност за здравето на учениците”.

Признавам, че съм пристрастна, защото синът ми преди години също учи в тази гимназия. Тогава тя беше на улица „Баба” в квартал „Модерно предградие”. Там поне имаше простор, по калната уличка препускаха каруците на циганите, а от дворовете на местните, бъдещите юристи, писатели, тв звезди, сценаристи, университетски преподаватели, журналисти, си беряха джанки.

Още преди близо 20 години на дневен ред беше липсата на собствена сграда на едно от най-елитните училища в България, което има статут на лицей към Софийския университет.

Училището е в топ 10 по резултати на матурите, доколкото си спомням от класа на сина ми близо 98 на сто бяха приети от раз във висши учебни заведения. Той влезе право в СУ без да плащам и стотинка за частни уроци. И не само аз, разбира се.

Не всички, но повечето от възпитаниците на НГДЕК имат впечатляваща обща култура и познания в определени области.

Не е нормално точно затова училище от двайсетина години да не могат да се заделят от нашите общи пари. Не е добър атестат за управление, също така и за развитието на културата у нас всяка година в бюджетите да се залагат жълти стотинки/0,4%/! Дори РСМ, на която някои гледат с високомерие и пренебрежение дава над 1 на сто от общите си пари за развитие на културата си.

Ако НГДЕК ще разчита само на частна подкрепа, то защо тогава са ни е държавните институции!

Преди дни служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в отпусна допълнителни 30 млн.лева на министерството на културата.

Не зная дали е възможно, ако тези средства не са целеви, разбира се, част от тях да бъдат насочени за сграда на НГДЕК. Ще бъде проява на държавническо мислене, на загриженост за опазване на националния дух и идентичност, в които възпитават учениците там.

Заради децата и мостовете от миналото към бъдещето на България. Заради училището, чийто девиз е „Помогни ми да тя возвися”, стоял на фасадата на първото ни възрожденско училище в Котел.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2135 0

Свързани новини

Водещи новини