Честваме преподобните Висарион Египетски и Иларион Нови Далматски

  • 06 юни 2024 08:55

  • 222
  • 2
Честваме преподобните Висарион Египетски и Иларион Нови Далматски
© Pixabay

Преподобният Висарион  е роден в Египет и живял в края на IV и през V век. От младини той обикнал Бог и пазел себе си чист от всякаква греховна сквернота, стараел се да не опорочи душата си, очистена в светото кръщение. Пътувал на поклонение до светите места в Йерусалим. Там той посетил и много подвижници в Палестина, които водели пустиннически живот и били вече известни със своите добродетели. 

Когато се завърнал в Египет, Висарион приел монашество и десетилетия наред се подвизавал в египетската пустиня като отшелник. Той живял в безмълвие и непрестанно богомислие. С монашеския си живот станал образец за много други любители на отшелничеството. Бог го удостоил с благодатта да върши чудеса. Достигнал дълбока старост, свети Висарион се упокоил в мир. 

Преподобният Иларион  е роден в 775 г., в област Кападокия, Мала Азия. Наречен е Нови за отличие от свети Иларион Велики. Родителите му били благочестиви и добродетелни хора и възпитали сина си в православната вяра. 

Когато навършил пълнолетие, Иларион постъпил в манастир в Цариград, където се отдал на строг пост, безмълвие и изучаване на Свещеното Писание. По-късно отишъл в прочутия Далматски манастир, също в столицата, където се подвизавал десет години и станал пример за смирение и търпение за всички братя, които единодушно го избрали за игумен.

А когато императорът иконоборец Лъв Арменец започнал гонение срещу почитателите на светите икони, Иларион открито и смело защитил православната вяра. Затова бил преследван, претърпял затвор и побоища, а накрая го изпратили на заточение и там престоял осем години. След тържеството на православието (т.е. възстановяване на иконопочитанието) в 842 г. той се върнал в своя манастир и след три години починал мирно на 70-годишна възраст, в 845 г., разказва БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
222 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ADNAN

2024.06.06 | 11:35

1
ЙОСИФ ВИСАРИОН ДЖУ ГАШВИЛИ СТА ЛИН ЗИЯГЮЛ youtube. com/watch? v= nSG xLIB bqiE

2024.06.06 | 11:43

2
youtube. com /watch? v= 8G dIf 02 IH pM

Добави коментар

Водещи новини