Абсурди на всеки метър по варненските улици

  • 06 юни 2024 07:25

  • 865
  • 0
Абсурди на всеки метър по варненските улици
© Кадър - БНТ

Във Варна има пътни знаци и маркировки, които създават абсурдни ситуации за шофьорите. За това сигнализира председателят на Съюза на автоинструкторите във Варна Атанас Балабанов.

Всеки ден заблуждаващата маркировка и нелогично поставените знаци във Варна създават конфликтни ситуации на пътя, казва автоинструкторът Атанас Балабанов.

"Варна е труден град за управление от гледна точка на организацията му, oт гледна точка на пътни знаци и пътна маркировка за тези, които не познават града. Има много места, където знаци липсват, където има разминаване между начин на регулиране на кръстовищата", посочи Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите във Варна.

Още в началото на нашата обиколка се изправяме пред първото предизвикателство на пътя, с което трябва да се справят шофьорите.

"Кръстовището пред нас има знак за път с предимство пред всички останали пътища, с допълнителна табела Т13, която променя пътя с предимство. Прилага се правилото на дясностоящия, в случая дясностоящият е с предимство пред нас, пред всички. Но ако този дясностоящия идва оттук, това означава, че в средата на кръстовището той вече не е с предимство, тоест на едно и също кръстовище той първо е с предимство, после не е с предимство", констатира Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите във Варна.

Административният съд: Да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Оказва се, че подвеждащата маркировка и неадекватно поставени пътни знаци има на много кръстовища в града.

"В случая в лява лента, под джипа, имате маркировка направо и наляво. След няма и 5 метра вие попадате в задължителна посока за движение само направо. Тоест става непрекъсната маркировка. Тази маркировка в ляво е подвеждаща, абсолютно, както и тази тук, защото вие попадате веднага в лента задължително направо", каза Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите във Варна.

"Горе, където трябва да се прави обратният завой, е доста опасно за идващите коли от бул. „Левски“ насам и отгоре от пътя за Виница. Трябва да се измисли нещо, да се регулира както трябва", апелира Панайот Костадинов.

От светофара кой завива наляво, надясно не се знае. ...

Тук често ли стават катастрофи?

"Стават, да. Ей долу от Чаталджа, ако тръгнеш да правиш ляв завой, може да минат 10 светофара и пак да не го направиш", разказва Милен Петков.

"След малко отиваме към един абсурд, който не знам дали го има на територията на България или изобщо на територията на Европа. В дясно от нас се вижда лента за обществен пътнически транспорт. На самата лента има стоянка за таксита. Нещо, което е абсурдно от гледна точка на Закона за движение по пътищата. Същевременно от лявата страна няма такава лента и спирката е с достатъчна дължина", разказа Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите във Варна.

Проблем има и с пешеходните пътеки в града, допълва Балабанов. На някои места те напълно липсват, а на други са в повече или не водят до никъде.

"Бившият булевард „Одесос“ от подлеза на стадион „Варна“ и свършва долу до спирката. Няма нито една пешеходна пътека. На ден минават стотици деца посока Спортно училище, посока „Захари Стоянов“ и Математическа гимназия", каза Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите.

"Тук пък имаме поредица от пешеходни пътеки, нищо, че светофарът е на 20 метра зад гърба ни. Тук има изградена такава. Ако вие пресечете на тази пешеходна пътека отляло надясно, вие сте до оградата на болницата. Няма къде да отидете", посочва Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите.

И ако на много места в града липсващите пътни знаци могат да доведат до инциденти, то на други, като например във варненския квартал „Владислав Варненчик“, те са в изобилие.

"Всички тези пътни знаци, с изключение на пешеходна пътека и на знаците за начало и край на път на жилищна зона, могат да отпаднат с една непрекъсната маркировка по средата на платното, прекъсната само за входа и изхода от жилищната зона. Това е едно разхищение на пари, на средства, защото тези знаци не са безплатни", заяви Атанас Балабанов – председател на Съюза на автоинструкторите във Варна.

Сигнали за нередности в организацията на движение могат да бъдат подавани от всички граждани на телефона на дежурния в Община Варна.

Последвайте канала на

Калина Христова
865 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини