И без рекламa на цигари: пак сме първи по тютюнопушене в Европейския съюз

  • 30 май 2024 14:38

  • 234
  • 1
И без рекламa на цигари: пак сме първи по тютюнопушене в Европейския съюз
© Pixabay

39.4% от българите посягат към цигарите. Употребата на тютюн е намаляла с 1% през последните години, но страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години пушат.

30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години са пушачи. Данните бяха изнесени на събитие в резиденцията на британския посланик в България, организирано от фармацевтична компания и са по повод 31 май - Световният ден за борба с тютюнопушенето.

Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 90 600 българи страдат от това заболяване, като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението.

"Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 млн. човека всяка година в световен мащаб, а ХОББ засяга 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света. С течение на времето излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дългосрочна експозиция може да причини ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ", каза търговският директор на посолството на Великобритания в България г-н Тим Буйсере, цитиран от БНТ.

Д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, обясни връзката между тютюнопушенето и появата на ХОББ: "Ако спрете цигарите преди 45-годишна възраст, може да намалите риска от развитие на ХОББ на 65-70. След 1 година опасността от исхемична болест на сърцето може да намалее с 50%, а след 5 години рискът от мозъчен инсулт може да се равнява на риска при непушачите".

Българчетата са първи по пушене и пиене

Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета, допълва експертът. За съжаление обаче, независимо че тютюнопушенето може да доведе до ХОББ и да повлияе изключително негативно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване продължават да употребяват тютюневи изделия. А едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението", заяви д-р Михов.

По думите на пулмолога доц. д-р Динко Вълев ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с това заболяване може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 г. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания, които могат да окажат влияние върху хода на заболяването​", обясни д-р Вълев. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
b

2024.05.30 | 14:51

1
Откакто са задължителни фаровете през деня, катастрофите и жертвите се увеличиха

Добави коментар

Водещи новини