Президентът обсъди политиките на България в областта на космическите технологии

  • 29 май 2024 18:23

  • 418
  • 3
Президентът обсъди политиките на България в областта на космическите технологии
© Президентство

Дейностите по реализацията на проекта за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, заложен от страната ни в Плана за възстановяване и устойчивост, както и политиките на България в областта на космическите технологии обсъди държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с представители на отговорните министерства, учени и експерти. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

Проектът за надведомствен център, който да обработва сателитна информация с широк обхват, беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Впоследствие инициативата беше одобрена от Европейската комисия с финансиране на стойност 136 млн. лева. По време на срещата днес президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви, че изграждането на проекта има  решаващо значение за ефективната работа на институциите в ситуации, които изискват навременното получаване, обработването и анализиране на информация. В центъра е предвидено да се прави денонощен мониторинг в различни аспекти – състоянието на водните басейни, горите, почвата, пътната инфраструктура, урбанизацията, гранична сигурност, който да бъде от полза на съответните ведомствата, научните среди и гражданите. Това ще допринесе за по-доброто управление на националните ресурси и реакцията на институциите, особено в извънредни ситуации, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Президентът подчерта още, че подобен проект би дал значителен стимул за развитието на космическата наука у нас, ще допринесе за професионалната реализация на младите ни специалисти и ще осигури конкуренти предимства на страната ни.  

Радев: Във време на кризи е особено важно културата да бъде подкрепяна още повече

„Реализацията на проекта е изключително важна за развитието на България като модерна, просперираща и успешна държава в условия на нарастваща роля на сателитните и безпилотни системи, които предоставят все повече технологични възможности и услуги в съвременния свят“, подчерта държавният глава и посочи, че за да не бъдат изгубени средствата по ПВУ, са необходими координирани усилия на всички отговорни по проекта институции. 

В срещата участваха министърът и заместник-министърът на електронното управление -  Валентин Мундров и Александър Йоловски, министърът на иновациите и растежа  Росен Карадимов, представители на Министерството на икономиката и иновациите, Министерството на отбраната и ИКИТ-БАН, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
418 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
радев виси във въздуха без парашут

2024.05.29 | 19:38

3
на общия фон на политическата световна карта , нашият президент се вълнува от петостепени теми
радев виси във въздуха без парашут

2024.05.29 | 19:37

2
на общия фон на политическата световна карта , нашият президент се вълнува от петостепени теме.
Kucheto

2024.05.29 | 19:05

1
E priatel na choveka i ne pravi sexs s jena

Добави коментар

Водещи новини