За „чадърите“ и изборите: Докато ни показват снимки с пудели, правоохранителните органи пазят основния контрабандист

  • 29 май 2024 15:48

  • 1405
  • 0
За „чадърите“ и изборите: Докато ни показват снимки с пудели, правоохранителните органи пазят основния контрабандист
© Getty Images/Novini.bg

Малко развитие по отношение на (както го определят) главния контрабандист на републиката. Не, не е това… не са го заловили, нищо подобно не си мислете. Развитието е в посока да ни стане по-ясно какво означава определението „на куково лято“. Както и „чадър“.

Едни хора – предизборно – изгоряха покрай вероятните си взаимоотношения с него. Но какво става със самия него? Търсят ли го? Ако не – защо? Ако да – къде и как? Неща, които за нас последните 30+ години си оставаха винаги в периферията на реалността, която определяхме повече като нещо, над което нито една сила на тоя свят няма контрол. Ние си живеехме (може би и сегашното време нямаше да е грешка тук…) с вярването, че „онези среди“ никой не може да ги пипне. 

Сега ма-а-алко ни пооткрехнаха покривалото, да надникнем отдолу. И не, че ще разберем много от „кухнята“, не. Просто ни става малко по-ясно защо досега имаше недосегаеми, механизмът е отчайващо прост, но зависи от действието и бездействието на ключови бурми по веригата. Някои хора цял живот учат, за да станат такива бурми. Какво казваха за злото…? Че е банално?

А в контекста на следващите редове, които ще прочетете, си помислете колко „нетърпеливи“ са да ни приемат пълноправно в Шенген; както и чия ли е вината…

 

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има, бивш министър на електронното управление:

След като получих отговор от МВР по въпроса за това колко точно България търси основния контрабандист Паскал, картината е следната: за всички действия, свързани със задържане на лица извън България (дали през Шенгенската информационна система, дали с червен бюлетин на Интерпол), се изисква акт на прокуратурата.

Когато няма Европейска заповед за арест, както прокуратурата втори месец не издава, лицата, които са обявени за издирване в България, могат да си "щъкат" из шенгенското пространство, и дори да го напускат, защото никой никъде не знае, че ние ги търсим. МВР не може самосиндикално да поиска задържане от европейските партньори, без прокуратурата да издаде заповед.

Това разминаване между националната и европейската заповед за арест е пореден пример, в който прокуратурата изкривява закона и така се превръща в чадър. Паскал в момента може да е навсякъде, не само защото някой го е предупредил да избяга 5 дни преди повдигането на обвинение, а и защото прокуратурата отказва да използва наличните инструменти да го задържи.

Ще предложим промени в НПК и в съответния закон за европейската заповед за арест, така че да няма разминаване във времето между местните и международните мерки - такова разминаване е абсурдно в контекста на Шенген и свободното движение на хора.

Защо се занимавам с този случай? Защото докато ни показват снимки с пудели (и отказват да отговорят защо е нарушена следствената тайна с политически цели), правоохранителните органи пазят основния контрабандист.

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
1405 0

Водещи новини