Богословът проф. Иван Желев алармира: Проправят пътя на митрополит Николай към поста патриарх

  • 27 май 2024 14:17

  • 1116
  • 1
Богословът проф. Иван Желев алармира: Проправят пътя на митрополит Николай към поста патриарх
© bTV

Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх. Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит.

По думите му митрополит Николай няма депозиран писмен отказ да влезе в надпреварата за нов патриарх.

Митрополит Николай кроял планове за патриарх, налитал на бой

"Ще има пропаганда, ще бъдат мотивирани някои от избирателите", прогнозира Желев.

"Едни се купуват с пари, други с подаръци, други - с натиск или някакви обещания. Възможно е и такова нещо да стане. Говори се и се пише, че сред тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, не бива да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил, уточни богословът в предаването "Преди всички".

Избраха нов сливенски митрополит

За новоизбрания Сливенски митрополит Арсений проф. Желев посочи, че той е "креатура" на Пловдивския митрополит Николай: "Той го ръкоположи за свещеник. След това по негово предложение беше ръкоположен и за епископ. От години го готви митрополит Николай. Това вече е факт".

По казуса с предизвикалата въпроси и напрежение обща литургия с представители на Украинската църква проф. Желев коментира: "Това беше ход на митрополит Николай да си направи малко реклама. Още повече, че сме пред избори, евроатлантизмът е много на мода. Патриарх Вартоломей като човек, зад който стои и Държавният департамент - много е престижно да си в добри отношения с него. Митрополит Николай отиде да му се поклони там и да се разберат, да получи подкрепа. Сега вече е фен на Цариградската патриаршия. Служиха с тези украинци, които пък Българската църква не е признала - това е нарушение на каноните".

Богословът призна, че "геополитиката навлиза и в Църквата по такъв начин".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:14

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини