Новоизбраният сливенски митрополит с първи думи

  • 26 май 2024 13:36

  • 10149
  • 9
Новоизбраният сливенски митрополит с първи думи
© Булфото

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската епархия.

Това каза днес новоизбраният Сливенски митрополит Арсений в словото си на церемонията в приемния салон на Синодалната палата в отговор на словото на наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий.

С молитва и преклонение отдавам почит към приснопаметния български патриарх Неофит, който благослови ръкоположението ми за епископ и чрез своите отечески съвети и наставления затвърди в мен смиреността, търпимостта и послушанието към светата църква, заяви новоизбраният митрополит на Сливен. 

"С трепет се изпълва сърцето ми в този момент, когато бивам избран на тази висота в църковното служение и посветен за архипастир на Сливенската епархия. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, за което съм повикан, но се уповавам на Божията сила, която се в немощ напълно проявява. Като се вечно моля на Вас, свети архипастири, да ми бъдете в подкрепа чрез светите Ви молитви и мъдри съвети, чрез братска отзивчивост и единодействие, за да мога и аз с Вас да понасям един другиму тегобите, за да изпълня закона Христов", с тези думи се обърна към митрополитите от Светия синод новоизбраният архиерей на Сливенската митрополия.

"Аз, най-малкият сред Вас, ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, хранен с думите на вярата и доброто учение. За да бъда образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота. Да ръководя поверения ми клир и паство на Сливенската епархийска църква с дълготърпение и благост, с нелицемерна любов, със слово на истината чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка, при чест и безчестие, при укори и похвали. Като не търся човешка слава, нито се стремя към грусна печалба", каза митрополит Арсений.

В словото си той сподели, че умиление изпълва душата му, а чувствата, които го вълнуват в този момент, ще оставят дълбоки и незаличими следи в неговия живот. "Ясно виждам Божията милост още в ранните години на моето посвещение в монашество, когато Бог ме срещна с мъдър, богоозарен мъж и изпълнен с пламенна ревност по Бога - с моя духовен отец и наставник във вярата - с Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. На когото засвидетелствам своята вярност, синовна обич и благодарност, признателност за грижите, за проявеното отеческо внимание и изрядна любов, която всичко извинява и всичко претърпява. По време на моето служение в Пловдивската епархия, различните длъжности, които заемах, съобразно неговото благословение", с тези думи митрополит Арсений се обърна към Пловдивския митрополит Николай. 

Избраха нов сливенски митрополит

Новоизбраният митрополит изрази и благодарност към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, "който положи много труд и усилия за провеждането на избор на Сливенската епархия". Благодари също на митрополитите Антоний и Яков, в които са се трудили в Пловдивската епархия, на Величкия епископ Сионий, който е бил негов ректор в Софийската духовна семинария, на епископите Поликарп и Висарион, и на ректора на Пловдивската духовна семинария. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
10149 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Иван

2024.05.27 | 08:01

9
Купен избор от демона Николай !
Krastu

2024.05.26 | 21:01

8
Алооу попове и патриарси, направете подслони и храна за бедните! Нали така ви учи ГОСПОД! Ако имаш(а вие имате) две ризи, дай едната на ближния! Дрън-дрън, губя си времето!
БОЙКО

2024.05.26 | 19:30

7
Поредния педал

2024.05.26 | 18:23

6
Не ви вярваме.

2024.05.26 | 15:37

2
Браво на братушките!

2024.05.26 | 16:50

5
Ами братушките са тук. Краварите сте две джипки хора. Я пак си помисли кой къде ще ходи.
Бегай

2024.05.26 | 16:39

4
Тук коментираме Българската църква. А, вие хващайте самолета за Москва... чакат ви на фронта!
Петя Владимирова

2024.05.26 | 15:53

3
Вярвам в Бог...Не във Вас..

2024.05.26 | 13:45

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини