България пусна на вода първия си електрически катамаран по р. Дунав

  • 23 май 2024 15:10

  • 7523
  • 3
България пусна на вода първия си електрически катамаран по р. Дунав
© Фейсбук/Galera 07 Shipyard

Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически катамаран, собственост на община Силистра.

Той е на стойност близо два милиона евро и е изработен по трансграничен проект, партньори по който са добруджанската община и Окръжният съвет в румънския град Кълъраш. 

Според кмета на Силистра Александър Сабанов от българска страна проектът е изпълнен и катамаранът може да започне да превозва пътници.

Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и България

Забавянето идва от страна на румънските партньори, които все още извършват довършителни дейности.

Очакваме корабът да тръгне, когато румънците завършват своята част от проекта и изградят кей, където той да акостира. Целта на кораба е да превозва пътници от Силистра до Кълъраш и обратно. В началото ще се сложи някаква такса за пътуване, по проект не трябва да печелим от тази услуга, но това не означава, че не трябва да си покриваме разходите, каза за БТА Сабанов.

Той допълни, че общината ще започне да развива речния туризъм. За целта ще бъдат ремонтирани наличните плавателни съдове, които се захранват със слънчеви батерии и те ще могат да се използват за разходки по Дунав. 

Електрическият катамаран ще да осигурява транспортно-комуникационна връзка по реката между градовете Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 12 метра и широчина шест метра. Плавателният съд е оборудван с два електрически двигателя и може да развива скорост до 13 км/час. Капацитетът му е до 28 пасажери и екипаж от двама души.

Последвайте канала на

Владимир Василев
7523 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

3
❤️ Г­­­о­­р­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­м­­и­­ч­­е­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­о­ч­а­­­к­в­­­а­­т ­­­-­­­ X­1­8­.­­­F­­­U­­­N

2024.05.23 | 18:35

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Anti SCAMmers

2024.05.24 | 10:50

2
Айде стига с тия измами бе. Не се лъжете на съмнителни постове и фалшиви сайтове. Има си препарати в аптеките, след комсултация с лекар.

Добави коментар

Водещи новини