Паркът за мечки край Белица все още не е отворен за посетители

  • 22 май 2024 12:32

  • 385
  • 2
Паркът за мечки край Белица все още не е отворен за посетители
© Фейсбук

Валежите и температурните инверсии дават възможност на природата да се развива бързо, за две седмици тревата нарасна, дърветата започнаха да се развиват, а мечките от своя страна през пролетта изключително обичат да си похапват свежа трева, каза за БТА управителят на Парка за мечки край Белица Димитър Иванов. Той отбеляза, че в парка тревата не е в същото изобилие, каквато е в дивата природа, но все пак има достатъчно за обитателите, които в този сезон хапват и свежите пъпки на първите листа на буковите дървета. В допълнение за мечките се осигурява и голямо количество маруля, както и много зеленчуци. 

В парка в момента гледачите се грижат за 16 мечки, като най-младите са на около седем години, а най-възрастните – на над 30. Паркът край Белица, обаче, все още не е отворил врати за посетители, тъй като е започнал проект на Община Белица за изграждане на пътя, който свързва асфалтовия път с този, който води до входа и информационния център на парка, каза още Димитър Иванов. 

В момента текат ремонтни дейности и в самия парк, инициирани от управата му. С тях се предвижда изцяло да се обнови информационният център, а експозиция ще разказва основно за танцуващите мечки – проблем, с решаването на който бяха ангажирани Фондация „Четири лапи“, съвместно с Фондация „Бриджит Бардо“, а своя дом, близък до природата, намериха редица танцуващи мечки не само от България, но и от други балкански страни.

Това дава и една по-голяма идея относно дейността на парка и каква е тя в бъдеще, защото танцуващите мечки бяха само един пример за използването на диви животни за забавление, посочи Димитър Иванов. Паркът вече приема животни, които са в беда, особено използвани за забавление. 

Надявам се, че експозицията ще подобри изживяването на хората в парка, ще даде повече информация за това, което се опитваме да променим в света, както и че ще се припознаят донякъде и съответно ще се присъединят към нашата кауза относно тази промяна, посочи още управителят на мечия парк.

Новостите ще са насочени и към малките посетители, като са предвидени различни начини, с които да се запознаят с различни аспекти от живота на кафявата мечка и в частност на обитателите на парка. 

Почина мечокът Чарли

Последвайте канала на

Десислава Станева
385 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:18

2
❤️ Г­о­­р­­е­щ­­­и­ ­­м­о­­м­­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­и­ ­о­ч­а­­к­­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­1­8­­­.­F­­U­­N

2024.05.22 | 13:26

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини