Ръст на работещите и на заплатите в област Разград отчита статистиката

  • 17 май 2024 11:04

  • 230
  • 1
Ръст на работещите и на заплатите в област Разград отчита статистиката
© NOVINI.BG

Ръст на работещите и на средното възнаграждение на служителите в област Разград отчитат от статистиката. По предварителни данни на Националния статистически институт наетите по трудово и служебно правоотношение в региона към края на март са 25 300. Спрямо декември 2023 г. броят им се увеличават с 0,5 процента, а в сравнение със същия период на предходната година е отчетено намаление с 0,5 на сто, съобщи началникът на отдел "Статистически изследвания - Разград" към Териториалното статистическо бюро - Север.

Наетите през първото тримесечие на годината в обществения сектор са 8600, а в частния - 16 600. В структурата на работещите по икономически дейности в края на март не се наблюдават съществени изменения спрямо същия период на предходната година. Най-голям е относителният дял на наетите в дейностите "Преработваща промишленост", "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Образование", сочат данните на статистиката.

През първото тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата за област Разград нараства с 15,4 процента спрямо същия период на 2023 г. и достига 1712 лв. Спрямо предходното тримесечие е отчетено увеличение с 2,4 на сто, отчитат още от статистиката. Работещите в обществения сектор получават средно по 1814 лв., а в частния - 1660 лв. Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на годината са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Култура, спорт и развлечения", "Държавно управление" и "Образование". По размер на средната брутна заплата, през първото тримесечие на годината област Разград е на 11-то място сред областите в страната, допълват от статистическия отдел.

По размер на средното брутно възнаграждение, през четвъртото тримесечие на 2023 г., Разград заемаше 12-то място сред областите в страната, а наетите по трудово и служебно правоотношение в региона към края на септември наброяваха 25 100. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:01

1
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­о­м­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­в­­­и­ ­­о­­­ч­­­а­к­в­а­­т ­­­-­ X­1­­­8­.­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини