Вдигат внушителен по мащаби комплекс на Попския плаж в Царево

  • 17 май 2024 10:42

  • 2837
  • 3
Вдигат внушителен по мащаби комплекс на Попския плаж в Царево
© Булфото (архив)

За получаването на бетон са нужни вода, пясък и цимент. И трите съставки се добиват от природата, така че изливането на хиляди кубически метра бетон по Българското Черноморие за някои може да изглежда като естествен процес. От десетилетия тази „логика“ движи българските инвеститори, които, виждайки възможност да построят поредния хотел, гледат да не я изпуснат.

Най-пресният пример е намерението на „Еко Камп“ ЕООД да построи ваканционно селище с „къмпинг единици“ на Попския плаж в Царево. Инвестиционното предложение е от ноември 2023 г., а съвсем скоро – на 10 май тази година – се проведе обществено обсъждане.

Плановете на инвеститора

Според документацията на проекта в комплекса ще има къмпинг и глемпинг зони, мобилни къщи, вили, ВИП зона, ресторант с басейн и спортен център. Освен всичко това ще бъде изградено лятно кино, паркинги, игрища, както и двуетажни вили. Къмпинг зоната е планирана с 24 места за кемпери и 48 каравани. Гостите ще разполагат с две обслужващи сгради с тоалетни и душове. В луксозната зона са планирани 9 глемпинг палатки и 7 къщи, разположени на дърветата. Във всяка ВИП къмпинг зона ще има и изградена лагуна. В северната част е проектиран и сет от 63 мобилни къщи, разположени между общи зони и островчета. В общите части ще има ресторант, басейн, барбекю, детски площадки, беседки, СПА център със закрит басейн и сауна, игрище за футбол, два тенис корта и игрище за плажен волейбол. Ще има изградена и зона за споделено работно пространство.

Освен всичко това обаче във ваканционното селище са планирани и конвенционални масивни вилни сгради, става ясно от инвестиционното предложение.

За строителството на курортното селище са осигурени 19 имота в землището на Царево. Проектът ще е разположен върху 100 декара, като мобилните и неподвижните къщи ще са поставени върху 24 декара.

Бетономорие и на "Каваците"

Комплексът е планиран на Попския плаж, който се намира на север от Царево и на юг от Арапя. Пейзажът около него се загрозява от призрачния „Коста дел Кроко“ – голям ваканционен комплекс, който повече от две десетилетия стои недовършен.

Според „Еко Камп“, инвеститор в новия комплекс, тяхната инвестиция всъщност ще подобри пейзажа и ще скрие този „Призрачен град“. Или накратко, ще се излее още бетон, за да се скрие стария.

Ще бъдат построени минимален брой вили, чиято основна функция е да прикрият гледката към „Призрачният град“ на българското Черноморие – изоставеният строеж на комплекс „Коста дел Кроко“ край Царево“, пишат от „Еко Камп“ в отговор на въпроси на Economic.bg, свързани с проекта.

Кой е инвеститорът в проекта?

Зад „Еко Камп“ стои една от най-известните български IT компании – SiteGround. Навлизането на собствениците ѝ Иво Ценов и Тенко Николов в бизнеса с недвижими имоти започва с учредяването на акционерното дружество „Смарт Пропърти Фънд“ през есента на 2020 г., което бързо набира популярност.

В портфолиото на компанията влиза и създаденото същата година еднолично дружество с ограничена отговорност „Еко Камп“, чийто управител е Атанас Калоянов.

Протест срещу строежа в Алепу пред сградата на РДНСК-Бургас

От „Еко Камп“ отказаха да коментират каква е планираната инвестиция във вилното селище в Царево, но обясниха, че теренът е избран, тъй като е бил вече „обявен за продажба именно с такова евентуално предназначение – туристически обект, къмпинг“.

От Economic.bg отправиха конкретен въпрос към инвеститорите защо планират такова мащабно строителство на тази територия и изливането на такова количество бетон, тъй като всичко това много се различава от концепцията за къмпинг. 

Проектът предвижда застрояването на едва 1/5 от закупената от нас площ. Решението ни за минимално строителство се базира на факта, че теренът се намира в близост до защитена зона. Не предвиждаме и изграждане на бетонни паркинги, те ще бъдат тревни и/или с чакъл, съобразно теренът, гласи отговорът от „Еко Камп“.

„Инвестиционното предложение вече премина без забележки през РЗИ и „Басейнова дирекция“. Следващата стъпка е Екологичен обществен съвет при РИОСВ-Бургас. Едва след това, ако всичко по документацията е изрядно, ще бъде издадено разрешение за строеж. Искаме да има развитие на регион, но пък е притеснително, когато това се случва на парче“, коментира за Economic.bg кметът на община Царево Марин Киров.

Той казва, че администрацията е изключително предпазлива към намеренията на инвеститорите в региона, тъй като все още няма Общ устройствен план на района.

Протест на жълтите павета срещу бетона по морето

„Самата инициатива е доста смесена. Планирани са палатки, бунгала, кемпери и каравани. Но и масово строителство. Трябва да се прецени целесъобразността на инвестицията и как един такъв комплекс би се вписал в областта“, казва кметът и добавя, че ако екоинспекцията одобри оценката на въздействие и не намери нарушения, общината няма законовото основание да спре този проект или да го саботира.

Общ устройствен план на Община Царево

Община Царево няма Общ устройствен план от около 15 години, но по думите на Марин Киров вече се работи в правилната посока.

От началото на тази година, по възложение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), се изготвя проект на Общ устройствен план. Той се пише от Националния център по териториално развитие, който е дъщерно дружество на министерството. Преди около три седмици ни беше представена подложката на Общия устройствен план и имаме уверението, че през юни месец ще бъде завършена и представена на възложителя, за да бъде подложена на обществени обсъждания. Така че има развитие, казва Киров.

Текстовете на Устройствения план предвиждат териториите на юг от Царево – Варвара, Синеморец, Резово – и навътре в Странджа да са изцяло в защитени зони. Единствено самият град Царево и около Лозенец да бъдат урбанизирана територия.

„За нас това е един баланс и не протестираме срещу така направеното предложение“, казва кметът.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2837 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:02

3
❤️ Г­о­­р­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­м­­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­а­к­­в­а­т ­­-­­ X­­1­­8­.­F­U­­N
Динев

2024.05.17 | 14:42

2
За да седи празен и да загрозява плажа. Похвално...

2024.05.17 | 11:17

1
всички помияри в България искат да строят, даже и "IT" фирмите. а после бегом за Гърция :)

Добави коментар

Водещи новини