НИМХ настоява да бъде включен към постановлението за финансиране за университетите

  • 16 май 2024 09:32

  • 227
  • 1
НИМХ настоява да бъде включен към постановлението за финансиране за университетите
© Фейсбук - НИМХ

Националният институт по метеорология и хидрология настоява да бъде включен в постановлението на Министерския съвет, с което се урежда част от проблема с финансирането на държавните университети. Това каза в "Денят започва" гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - директор на Департамент "Прогнози и ИО", НИМХ

От две години бюджетът на института, съответно и заплатите, не са били актуализирани, а организацията има нужда от финансиране, посочи Стойчева.

"Ние не сме част от това постановление, за което пледираха университетите и БАН. Или трябва да станем част от него или за нас да има ново постановление. От миналата година се занимаваме с това. Онова, което бяхме поискали и ни беше обещано, не го получихме", посочи още тя. 

Ние сме научна организация и трябва да бъде даден отговор на въпроса защо не сме включени в това постановление. Както каза един от ректорите - не сме се събрали да просим пари, коментира тя.

Правителството отпуска 39 млн. лв. за увеличение на заплатите в държавните университети

"Подкрепяме това, което искат държавните висши училища, понеже оттам идват младите хора, които следва да работят дейността на хидрометеорологичната служба. Важно е за нас още от университетската скамейка младите хора да виждат в НИМХ място, където могат да се реализират успешно и да имат отношение към науката", каза още Стойчева. 

НИМХ засега не готви протести, но предстои управителните му органи да се съберат и да решат какви действия ще предприемат оттукнататък.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:07

1
❤️ Г­о­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­м­­о­­м­­­и­ч­е­­­т­а­ ­­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­­к­­в­­­а­­т ­-­­­ X­­1­8­­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини