Част от бул. „Ал. Стамболийски“ в София става пешеходен, пускат трамвай

  • 15 май 2024 15:38

  • 13763
  • 4
Част от бул. „Ал. Стамболийски“ в София става пешеходен, пускат трамвай
© Булфото (архив)

След пет години застой - зелена светлина за ремонта на площад „Света Неделя“. Очаква се преустройството да започне следващото лято, а част от булевард да стане пешеходен.

Метални ограждения, счупени плочки и разбити колчета - така изглежда и до днес площадът.

„Тези плочки, първо не са плочки. Както виждате, са отчупени. Може някой да се спъне, да падне и да стане голяма беля“, коментира Симона Богданова.

През 2019 г. с международен конкурс италиански архитект печели проект за реконструкцията. Тогавашният кмет Йорданка Фандъкова обеща ремонтът да започне през 2021 г. Пет години след конкурса обаче проект на хартия има, а започнал ремонт няма.

Как се е променил обликът на София?

До няколко месеца ще бъде окончателно завършен техническият проект. Обществената поръчка ще се проведе в рамките на следващата година. Дори да не се намери финансиране за всички етапи, поне тези, с които се започва пред Съдебната палата и „Алабин“, може да бъде изработено. Така че още догодина в рамките на летния сезон на активното строителство, обясни Борис Бонев.

По план по булевард „Александър Стамболийски“ ще бъде изградено ново 400-метрово трамвайно трасе, а достъпът за коли ще бъде ограничен. Линията ще бъде от площад „Възраждане“ до „Света Неделя“. Целта ѝ е да облекчи натоварването на трамвайната линия по улица „Алабин“.

Целият проект е на стойност над 50 милиона лева и трябва да бъде завършен след три години, информира bTV.

Последвайте канала на

Владимир Василев
13763 4

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 06:09

4
❤️ Г­о­­р­е­щ­­и­­ ­м­­о­м­­­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­в­а­­т ­­-­­­ X­1­­8­­.­F­U­N
Хм

2024.05.15 | 17:23

1
В тази отсечка няма трамвайни релси. Значи ще се изкопае цялото трасе за едни 500 м. И за какво? И ако някой каже че новия кмет не дължи много пари на някой инвеститор като му плаща с тези измислени ремонти
Селтака

2024.05.16 | 09:48

3
Ако нещо стане с улица Алабин край с трамвайното движение в София ... 90% от трамваите които са с по-тясно междуосие минават от там, само 3 и 11 не минават за какво да няма алтернативно трасе на това?

2024.05.15 | 18:09

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини