Без промяна в цените и с наполовина пълен язовир "Жребчево" започва поливният сезон в Сливенско

  • 15 май 2024 15:04

  • 566
  • 1
Без промяна в цените и с наполовина пълен язовир "Жребчево" започва поливният сезон в Сливенско
© Google maps

Няма промяна в цената на водата за напояване в Сливенско, тя се запазва като миналогодишната, съобщи пред БТА инж. Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" - клон Сливен.

15,54 лв. е таксата на декар, 20 ст. без ДДС е цената на кубик вода. И тази година ще има 80 процента субсидия за използваните количества вода.

"Започнахме вече да пълним каналите и тръбопроводите с цел подготовка за поливане и за да ги изпитаме за аварии", посочи той. Няма още интензивно започване на поливен сезон, чието начало обявихме от 13 май. Има заявки, свързани с вкарване на торови препарати".

Несигурността продължава да бъде постоянна характеристика на селското стопанство в ЕС

Пламен Иванов информира, че са били извършени ремонти на съоръженията за близо 10 милиона лева европейски средства по мярка 4-3 от Програмата за развитие на селските райони. Ремонтиран е бил главният магистрален канал в района на селата Гавраилово и Чинтулово, където са били изцяло преоблицовани 2,7 км тръби, както и в района на с. Самуилово, подменен е бил метален тръбопровод в района на новозагорските села Кортен - Караново със стъклопластови тръби.

Язовир "Жребчево" към днешна дата е пълен на близо 50 процента - около 200 милиона куб. м, като пълният му капацитет е 400 милиона куб.м. Очаква се водата в язовира да е достатъчно, за да обезпечи поливния сезон през тази година, каза инж. Иванов. Заявените площи за напояване са около 60 000 декара, което е с близо 30 процента повече от миналата година. Най-много заявки се получават от производителите на царевица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:10

1
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­и­ч­е­т­а­ ­­­в­­и­­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­1­­8­­­.­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини