Утре жълт код за значителни валежи от дъжд

  • 13 май 2024 15:45

  • 675
  • 0
Утре жълт код за значителни валежи от дъжд
© НИМХ

За 14 май, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от дъжд в Югозападна България с количества между 15 и 25 литра на квадратен метър, в отделни райони и до 35-40 литра на квадратен метър. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В седмичната прогноза за времето у нас от 15 до 20 май, изготвена от дежурния синоптик в НИМХ Марияна Попова, се казва, че през следващите дни облачността ще е по-често значителна, в следобедните часове на места ще се развива и купесто-дъждовна облачност. 

Ще има краткотрайни валежи, на места в сряда, 15 май, в Югозападна и централната част на Южна България, а в петък, 17 май - в Централна Северна и Североизточна България, временно ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. 

Минималните температури ще са предимно между 6 и 11 градуса, а максималните - между 15 и 20 градуса. 

През почивните дни - 18 и 19 май, и в понеделник, 20 май, времето ще се затопли. Вятърът ще отслабне, на места временно и ще стихва. Ще има повече слънчеви часове, а вероятността за краткотрайни следобедни валежи намалява.

Последвайте канала на

Десислава Станева
675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини