Ограничават скоростта в населените места до 30 км/ч

  • 30 август 2012 19:26

  • 7616
  • 36
Ограничават скоростта в населените места до 30 км/ч
©

Ако нова наредба влезе в сила  ограничената скорост в населените места на превозните средства ще стане 30 километра в час, а не досегашните 50 км в час.  Предложението е разработено съвместно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и МВР. Целта на измененията е да се избегнат инцидентите с пешеходци.

Ограничението от 50 километра ще остане на входовете на градовете. Нововъведенията предвиждат и повече легнали полицаи. Пешеходните пътеки ще бъдат очертани от цветни паважни или бетонни блокчета, а вътрешната част ще от асфалт.

В близост до всяко училище, детска градина или спортна площадка ще бъдат поставяни напречни неравности от асфалтобетон, паваж, каучук или от друг строителен материал. Височината им трябва да е 7.5 сантиметра, а ширината й - над 4 метра.

Все още обаче не е ясно кога трябва да влезе в сила наредбата.

Последвайте канала на

7616 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
PISNA_MI

2013.09.08 | 13:48

36
Във Варна на доста места сложиха легнали полицаи. От изминаване на маршрута за 5 минути сега вече е 15 + куп нерви и псувни към управляващите. Ако нещо може да загуби гласове за ГЕРБ на следващите избори - това е то. Честито! Толкова са дразнещи, че започвам да си мисля, че ще се появи група която да премахва въпросните "мерки за сигурност". Повечето от шофьорите вече са достатъчно толерантни един към друг, а за пешеходците да измислят надлези или подлези. Пак ще има обществени поръчки, пак техните хора ще ги изпълняват и всички са щастливи. Сякаш всичко се прави с цел по-голяма консумация на гориво. Усещат, че им идва края и гледат да наточат народа до последно.
Пешеходец

2013.09.08 | 13:46

35
Вместо да измислят закони как да глобяват шофьорите, нека се замислят как да глобяват пешеходците самоубийци.Дори и с 30км да се движи автомобил внезапно изскочила баба батман на платното прелитайки улицата с бастун под мишница удара ще е фатален.Просто пешеходците трябва да се научат на "култура" на пътя.Свидетел съм на малоумни постъпки: например при наличието на подлез и светофар майка с детска количка припка между колите и пресича дупка в мантинелата.За бабите вдъхновени от батман споменах.Предлагам закон за пешеходец пресякъл неправилно и причинил ПТП глоба 5000 лева до 10г затвор и пълно възстановяване на щетите по автомобила.Тогава като изгорят първите 100 следващите овце ще се замислят, че по-безопасно за тях е да повървят 30 метра до светофара или пешеходната пътека, от колкото да пресекат улицата неправилно.

2013.09.08 | 13:45

34
ДО ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ВЪЗМУЩАВАТ ОТ ПРЕДЛОЖЕНОТО ОГРАНИЧЕНИЕ : Осъзнайте, че Светът не е създаден, за да се карат непременно автомобили. Точно обратното – не хората се движат между автомобили, а автомобилите се движат между хора. Автомобилите са необичайни за Човека и точно затова, всеки, който иска да кара автомобил, преминава специално обучение и изпит. Шофьорите трябва да пазят пешеходците, а не пешеходците да се пазят от шофьорите. При всякакви обстоятелства. Дори и на високоскоростни магистрали. Дори и когато пешеходецът е формален нарушител. А това, че ограничението, както всяко ограничение, за мнозина няма да е сгодно, само потвърждава колко разхайтена е ситуацията в момента.

2012.08.31 | 18:45

5
nqma mdumi zna4i ako babka izlezne i ne gleda kolata mi 6e spre za 3 sm taka li po tvoita logika e taka ti kara6 li kola znae6 li ka kraboti kolata i kolko i trqbva zada spre mnogo simi i nteresen mi po4nete da se metate pred kolite ;) ili po skoro otidi v po bqla durjava i vij ako naparvi6 PTP v germaniq i ti si pe6ehodeca i e tvoq vinata kakvo 6e stane ;) ako i znae6 koi e Tedy Moskov moje da se pointeresuva6 akkvo stana s nego kato go butna kola v bqla durjava - germaniq i kak toi e bil pe6ehodec i o6te v bolnicata mu pi6at globata a na 6ofiora ni6to ne mu zimat za6toto toi e vinoven

2012.08.31 | 17:49

4
vseki nosi otgovornost za postupkite si za6toto vsi4ki sme ravni nali taka hora ili se delim na 6ofiori i pe6ehodci a ???? zna4i ediniq ima zaduljeniq ama drugiq moje si prai kakvoto si iska ??? Taka li ahahah h jaluk si moito mom4e jaluk moje da msili6 dobroto no tva nee vsemogu6tiq pe6ehodec da si pravi kakvoto si iska ima si zakoni ima si mesta za presi4ane ima si i pravila gleda6 na lqvo i na dqsno i togava presi4a6 BASTUN !!!!!!!!

2013.09.08 | 13:42

33
Шофьорът трябва да кара на разрешени места по разрешен начин. Разрешеният начин е: скорост, съобразена с пътните условия. Най-съществената част от пътните условия са останалите хора. Дори и пешеходците. Дори и най-безумните. Никъде по света няма закон, който да задължава обикновения човек да държи изпит, за да има правото да се движи в човешко общество. В това число и между автомобили. Фактът, че при определени обстоятелства, "законът" щади шофьора, ни най-малко не означава, че шофьорът има някакво разумно предимство пред пешеходеца. Точно обратното – шофьорът, който управлява относително голяма, тежка и опасна машина, винаги трябва да пази околните. Дори и когато "законът" няма да му търси формална отговорност. Ако прегазиш една "бабичка Батман", която пресича на "забранено място", дали ще заспиш щастлив и доволен, защото "законът" няма да те преследва? Или наистина ще заспиш щастлив и доволен точно защото "законът няма да те преследва"?...
каскадьор

2013.09.08 | 13:38

32
За какво са тези изкуствени неравности не разбирам, та то си има достатъчно на брой естествени такива ;) Съвсем скоро ще трябва всички да си вземем по една джипка дето за да влезеш да караш се катериш по три стълбички, то повечето хора вече са си взели такива, за да не им друса и да не засядат по сухия асвалт из градовете и по паважите в централната градска част :))) То и радара не ги лови тях стреля измежду колелата им щото са височки за да могат да преминават .... Или ще си вземем по една кравичка и на село. Каручката ми на времето таман с тридесет си ходеше, то и по балкана е същата силно пресечена местност като по центъра. На село като лизна няколко казанджийски* не ми трябват и фарове сам ще си светя с комбалите... иии лук-олите или каквото там са да си го държат бензина за спомен, Е, айде сега ... продавам опел, дига трийсе :))))
nwa

2012.09.01 | 00:48

31
пък то аз пеша вървя с 30, направо да забранят колите в града

2012.08.31 | 22:37

30
шофьорите са пешеходци и обратното пешеходците са и шофьори или сте заварени всички за колите и никога не вървите пеш или карате колело или близки? И всички уж сме роднини приятели, роднини на приятелите, а пък...
...

2012.08.31 | 22:37

29
Те улиците във Варна са толкова разбити, че и да искаш, по-бързо не можеш да караш! Освен това и тия тъпотии дето наслагаха през 100 метра по платното... За пешаците има тротоари бре! И подлези! Да им направят надлези ако трябва. Само че те пак ще си пресичат където им кефне! Велоколелистите :) си имат тук там алеи. Ама и те карат по пътя, че и в лявата лента. А това че пресичат карайки колелото?!? Затова, аз понякога им давам предимство, ама като пресича където не трябва, го замерям от колата с нещо :)

2012.08.31 | 22:37

28
Ако въпросната прегазена "бабичка Батман" е собствената ти баба или майка как ще постъпиш? Ще потупаш шофьора по рамото и ще му благодариш, че те е отървал от изкуфелата дъртофелница, която не гледа къде ходи, или ще се разпищиш с пълно гърло: "Смърт за убийците по пътищата!"?
замислете се

2012.08.31 | 22:37

27
Един мъдър човек каза: "Споко, сладури. Като му доде времето, ще се появи Борисов и ще каже, че това е глупаво. Така се прави пиар. Избори идват."

Добави коментар

Водещи новини