Община Долна Митрополия се възстановява след проливния дъжд и градушка

  • 09 май 2024 15:11

  • 456
  • 1
Община Долна Митрополия се възстановява след проливния дъжд и градушка
© Bulphoto (архив)

Община Долна Митрополия се възстановява след проливния дъжд и градушка, които се изсипаха снощи. Това съобщи за БТА кметът Поля Цоновска. 

Най-пострадалото село е Славовица, където градушката е унищожила на 100 процента посевите. На територията на общината има ниви под вода, допълни тя. 

Заради много силен вятър е било сериозно положението при детелината на пътя при село Горна Митрополия за Русе, където са паднали над 50 дървета. Пътят вече е проходим, дърветата са разчистени встрани от него и при по-добри атмосферни условия ще бъдат отстранени, увери Цоновска.  

Цяла нощ екипи са работили по разчистване и отстраняване на щети. 

Проливен дъжд във Видинско, река излезе от коритото си и наводни къщи

"Възрастни хора от Долна Митрополия по на 70-80 години разказаха, че не са виждали толкова много вода, течаха реки. Слава Богу, всичко, което сме направили назад във времето като превантивни мерки, действа. Изнесени са по-малки странични улички, но ще ги оправим. Нямаме бедстващи хора“, подчерта кметът. Само една къща е била наводнена в общината, оказана е помощ на хората.  

По думите на Цоновска според данни на "Гражданска защита" в Долна Митрополия количеството на падналия дъжд е около 67 литра на кв. метър, а в съседния град Тръстеник – 63 литра на кв. метър. 

Час и 15 минути плътна градушка валя над село Славовица, разказа пред БТА Николай Иванов, който е земеделски производител от най-засегнатото село в региона. Той отглежда зеленчуци в оранжерии, но има и посеви навън, които са напълно унищожени. И днес имам една педя лед между оранжериите, които също са поразени от природното бедствие, допълни Иванов. Наново ще засадя унищоженото, но това ще ми струва време и много пари, категоричен е производителят. 

Припомняме, че сериозни щети след бурята снощи са нанесени и в Плевен, където има бяха наводнени улици и сгради. Обстановката се успокоява, няма бедстващи хора и населени места без ток, увери по-рано днес кметът д-р Валентин Христов.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.09 | 18:03

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини