Индустриалните зони привличат все повече чужди инвестиции у нас

  • 08 май 2024 11:49

  • 214
  • 0
Индустриалните зони привличат все повече чужди инвестиции у нас
© община Казанлък

Развитието на индустриалните зони превръща България в привлекателна зона за чуждестранните инвестиции, които вече бележат ръст, отчитат от   Националната компания "Индустриални зони". 

Общините, които са основни двигатели в развитието на тези зони, са във фокуса на  десетото юбилейно издание на Balkan Business Awards, посочват организаторите  на форума Global Media, част от международната платформа за сътрудничество - GLOBAL LEADERS, който се състоя снощи в голям столичен хотел.

Финалист за златните статуетки  е най-големият необластен град в България - Казанлък,

с население близо 80 000 души на площ от 640 кв. км. и с мрежа от 20 селища. Водещ сектор в общината е преработваща промишленост, а предприятията в сектора са създали 74.78% от общата произведена продукция.

В изминалите години Казанлък се утвърди като индустриален град, създадена е индустриална зона от ново поколение. Тя е публично съвместно дружество между община Казанлък и Националната компания Индустриални зони. 

Индустриалната зона Казанлък се очаква да създаде условия за развитието на бъдеща производствена и бизнес инфраструктура, което ще допринесе за засилване на инвестиционната активност на региона ще подпомогне дългосрочното развитие на общината. 

Зоната създава инвестиционен стимул и институционална подкрепа, 

цялостно повишаване на ефективността, осъществяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до транспортни канали за дистрибуция, достъп до технологии, обмяна на информация и опит, първокласна локация с транспортни връзки, както и добре развита бизнес и градска инфраструктура. 

Тя е подходяща за правене на бизнес с висока добавена стойност, развитие и прилагане на иновативните технологии и разработването на нови продукти, като съществено предимство е наличието на квалифицирани и професионално добре подготвени кадри. 

Туризмът също е отрасъл на общинската икономика,

който се развива интензивно в последните години, като се базира на живописното разположение на общината, историческите и природни забележителности и културните традиции.

Неотдавна бе открит мащабният проект “Светът на траките”, осъществен от Община Казанлък  по програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, а целта му е да се подобри достъпа до историческите артефакти в региона. Той е портал към културно-историческите забележителности в Долината на тракийските царе.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
214 0

Свързани новини

Водещи новини