Колко ни е дълбока дълбоката държава?

  • 22 април 2024 16:16

  • 1129
  • 0
Колко ни е дълбока дълбоката държава?
© Pixabay/Novini.bg

Така нареченото „Онова интервю на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически“ изкара на повърхността много проблемни явления, като най-проблемното – според мен – е дълбокото недоверие на огромна част от народа, че наистина има нещо такова. 

Знаете за дявола и за най-голямото му постижение – накарал хората да повярват, че не съществува. 

Но да не задълбаваме, тази болест е нелечима и фатална; за съжаление, се предава и генетично. Да оставим биологията да си свърши работата. 

Самите разкрития обаче са доста показателни за завладяването на държавата от хора, които не са избрани от никого и, на практика, управляват съдбите на милиони, притискайки неколцина с доноси и компромати. 

Реално, се оказа, че в тая държава – без реформа в службите – НИЩО няма да се промени и т.нар. ни Преход ще се влачи поне още 30+ години. 

Службари държат медии, държат политици, държат магистрати; ако някой с реална власт се опита да им посегне на държавата в държавата – му казват „да си гледа работата“ (по Кирил Петков) и пак си правят каквото си искат. 

Яд ме е, че дори нивото на театъра им е много зле. Поне това да беше качествено, но и то не е. Както и да е…

Да видим какво има да каже по въпроса още един човек, който е сърбал попарата от първите редици. 

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има, бивш министър на електронното управление:

„Ще дам един личен пример за механизмите на работа на дълбоката държава, за които говори Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически при Диков.

На петия месец откакто бях избран за министър получавам искане за обяснения по секретен доклад на ДАНС срещу мен, в който се твърди, че застрашавам работата на министерството (и съотв. националната сигурност).

Докладът всъщност е преразказ на получен в ДАНС донос от служител на агенцията при министерството и съдържа изцяло неверни твърдения. Пишем обяснения, в които с документи и публична информация опровергаваме "доклада" и затваряме темата. (В него нямаше нищо секретно, та ДАНС според мен нарушава закона като свръх-класифицира такива доноси, но заради грифа не мога да споделя детайли).

Знам, че и срещу други министри е имало такъв тип доклади. И докато моята реакция беше като на рутинна неприятност, смятам, че тези доклади-доноси работят успешно като средство за сплашване на принципа "имаш проблем и можем да ти помогнем да си го решиш", особено с по-лабилни министри. 

И това е една от многото причини в меморандума на ППДБ и в проекта на споразумение да сложим "реформа в службите". В проекта на ГЕРБ пишеше "трябва да проведем разговор за службите".

Дребна разлика. 

Та ако се чудите защо отиваме на избори - защото дълбоката държава не иска да си загуби инструментите за паралелна власт, която не подлежи на демократична отчетност. А ние може да направихме много компромиси, но компромис с основната цел - освобождаване на завладяната държава – не направихме“.

А колкото до партньорствата и скритите партньорства (или както обичат да ги наричат – явни и скрити коалиции), ето още малко храна за размисъл:

„От доклада на комисията за договора за природен газ с Боташ става ясно, че България (чрез Булгаргаз) плаща по половин милион долара на ден, без значение дали ползва газ или не. 

Разглеждаме доклада, след като ГЕРБ бавеха внасянето му за разглеждане в пленарна зала и след като се наложи да го внасят народни представители вместо председателя на комисията (който по същото време също го внесе, все пак).

Въпросът е защо служебният премиер, свързан с ГЕРБ, е предложил за министър на енергетиката един от основните участници в подготовката и подписването на този скандален договор? И това било ли е условие за това Радев да приеме останалия състав на служебния Министерски съвет?“

 

________________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1129 0

Водещи новини