Предложение: Столична община да придобие пътища до Витоша от държавата

  • 22 април 2024 13:38

  • 276
  • 0
Предложение: Столична община да придобие пътища до Витоша от държавата
© Булфото, архив

Столичният общински съвет ще разгледа предложение на Цветелина Симеонова-Заркин, Димитър Петров и Христо Копаранов от групата на ПП-ДБ-СС за предприемане на действия за безвъзмездно придобиване от Столичната община на имоти държавна собственост, част от пътната инфраструктура до основни туристически центрове в Природен парк Витоша – м. „Алеко“ и м. „Златните мостове“.

Настоящият доклад е първият от поредица такива, чиято цел е да бъде подобрен достъпът на граждани до Витоша, както и да подобри цялостното отношение на Столичната община към природния парк. Това би трябвало да е част от стратегически управленски план, разработен с участието и подкрепата на всички заинтересовани страни, се казва в документа. Безспорно най-натоварената инфраструктура в ПП Витоша представляват пътищата, които водят до местността Алеко, местността "Дендрариум" и местността "Златните мостове".

Пътните връзки до м. Алеко и м. Златните мостове са съставени от имоти, част от които са собственост на общината, а други на държавата, като собствеността в някои случаи се променя през изключително кратки разстояния (дори през около 100 метра), което създава както практически, така и формални затруднения за предприемане на необходимите мерки за осигуряване на адекватна грижа за тях. 

Борис Бонев предлага общината да поиска трите паркинга около НДК

Съветниците предлагат кметът Васил Терзиев да предприеме действия и да поиска от Министерския съвет да се прехвърли безвъзмездно в собственост на СО държавните имоти, които са част от пътната инфраструктура до основните туристически центрове в парка – м. „Алеко“ и м. „Златните мостове“, предава Нова. Тези действия ще доведат до по-голяма правна сигурност и стабилност на действията на общината. Това ще даде възможност на СО да изработи подробен устройствен план, което би позволило по-лесно поддържане и ремонтиране на участъците.

Предвид неговото биологично разнообразие, той е и защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини