Страшни сме да арестуваме лудите и да бием малките. Виж – за големите риби…

  • 19 април 2024 17:23

  • 2553
  • 0
Страшни сме да арестуваме лудите и да бием малките. Виж – за големите риби…
© Булфото (архив)/Novini.bg

Ако можеха да арестуват и съдят висши чиновници, корумпирани магистрати и политици, както арестуват и съдят клошари и бездомници, цена нямаше да имат. 

Ама…

Публиката това иска – безсилието избива в агресия срещу беззащитните кокошкари. Да, безсилието. Колкото и да искат да набият канчетата на някоя голяма милионерска риба – не може. Бедни, обрулени, с празни джобове, без здравеопазване, децата им ги зарязали и отишли в чужбина. Какво да правят, като ще се задавят в тая житейска злоба и жлъч?

Какво да правят – разтоварват, както намерят. Обикновено – с бой по беззащитните. 

Имате ли представа как сираците излизат от домовете? Какво образование имат и колко възможности да си намерят работа? Станат ли на 18, им дават 200 лв. и ги пускат на улицата с един куфар стари дрехи. Много често това са социално изостанали млади хора. Нерядко са и психичноболни. 

А и на улицата ги чака едно свръх „морално“ и мега „християнско“ общество, което се забавлява да ги псува и подритва и да им вика: „бегай от тука бе, боклук!“ 

Ако видиш татуираните кръстове по улиците и четеш коментарите за „християнството“, ще си кажеш, че сме по-правоверни от Апостолите, ама на практика…

Не знам дали си давате сметка, но християнството наоколо е докарано до ниво футболна запалянковщина – наш‘те срещу ваш‘те, наш‘те са християните и ние ги подкрепяме. 

Не знам колко процента от тия „християни“ имат Библия у тях; и, ако я имат, дали са я отваряли или просто си събира прах там. 

Но със сигурност можете да видите колко им е „християнски“ моралът, като четете коментарите на масата – как искат да обесят арестувания за оскверняването на гроба на Неофит. Да го обесят, да го пребият, да го затворят до живот. От прокуратурата заговориха за до три години затвор, но драгият читател е недоволен. Няма кръв. Няма мъст. Три години затвор им е малко. 

Защото е извадил кръста от гроба и го хвърлил. Един очевидно болен човек, който има нужда от лечение, който е изхвърлен на улицата. Болен, сам и безпомощен. Искат да го бесят, защото е извадил един дървен кръст от един гроб. 

Това е по същото време, в което държавата се тресе от скандали за корупция за милиарди и са намесени висши държавни служители. Милиарди, които са откраднати от бюджета, докато деца умират, защото нямат адекватно лечение. 

Деца умират. Инвалиди нямат лечение. Корупция ражда безконтролни джигити по пътя, които убиват всяка седмица. 

Но тези не могат да ги пипнат с пръст. Недосегаеми са. Виж, бездомникът на улицата… сега им е паднало да си го изкарат на него. 

Колко от вас могат да се оправят с тоя живот, ако излязат на улицата, без дом и болни? Ама всички са много смели да раздават присъди и да чакат психичноболния бездомник да го обесят, че да им стане благо на душичките. 

Изневеряват, крадат от работа, от съседа, пият до повръщане, пребиват си жените, бият си децата, но са „християни“ и имат право да искат линч за удоволствие и разтуха. В Библията идея си нямат какво пише и си мислят, че Бог им е нещо като златна рибка – да им изпълнява желанията, ако се помолят правилно, саможертвата им е напълно непонятна като концепция, а помощта към ближния им е повод за подигравка. 

Но си мислят, че са християни. И понеже си мислят, че са, затова искат да убият един болен човек, защото е пипнал християнски гроб, на християнски лидер. 

Както казах – свели са християнството до подкрепа за футболен клуб – „ти пипнà наш‘те, са ние ще пипнеме тебе!“

И тук тая злоба ѝ идва дюшеш на прокуратурата – за да отупа прахоляка от някой силно мразен, че да спадне малко общественото напрежение. 

35 години в България няма нито един осъден политик или висш магистрат, или висш чиновник за корупция. Корупция, която убива. Корупция, която прогони милиони можещи от България. 

Нито един осъден. 

Но психичноболните клошари… дайте ги насам. Обществото обича циркове и насилие над беззащитни. 

В същия месец, в който пуснаха Очите, задържаха Тротинетката и я държаха седмици наред за това, че води момче на каишка. Грозно беше. Много грозно. Но я държаха седмици в ареста. Една психично затормозена, която щеше да умре в тоя арест, докато дилърите и корумпираните или пияните полицаи – ако въобще ги хванат – ги пускат след 24 или максимум 72 часа. 

Кое е по-опасно, според вас – дилър и корумпиран полицай или Тротинетката, която води момче на каишка в мола? 

Кой обаче обра негатива? На кой му отупаха прахта за назидание? 

И това се случва с гръмогласната подкрепа на обществото. „Гръмогласната подкрепа“ е обратното на „мълчаливото съгласие“… да, ТОЛКОВА е страшно – дори не се правят на недоразбрали, а напротив – подкрепят го и то с кеф. 

Докато публиката е такава, театърът ще е все цирк. И ще се молите да не сте в ролята на жертвоприношението на арената. 

Само за сравнение: преди няколко дни един ислямист нападна християнски свещеник в Сидни и го наръга. Опита се да го убие. 

Свещеникът обаче, по християнски, му прости. 

Ето: 

„Ти си мой син. Обичам те", това каза раненият при атаката с нож в църквата в Сидни свещеник Мар Мари Еманюел", предаде Скайнюз.

С тези думи, казани от болничното легло, епископът се обърна към 16-годишния младеж, който го нападна в храма „Добрият пастир Христос" на 15 април (на снимката).

„В името на Иисус Христос аз ти прощавам ти, прощавам и на тези хора, които те изпратиха", добави свещенослужителят“.

Раненият от ислямист в Сидни християнски свещеник към нападателя си: Ти си мой син, обичам те

...

Ако ще се наричате християни, се дръжте подобаващо, ако ли не – поне не се пишете християни. И вземете седнете поне две страници от Библията да прочетете, за да разберете, че да си християнин значи нещо по-различно от това да плюскаш козунаци и яйца на Великден и да палиш свещ два пъти в годината, оригвайки след празничното преяждане.

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2553 0

Водещи новини