Рокади за милиарди в земеделието!?

  • 18 април 2024 15:17

  • 3416
  • 0
Рокади за милиарди в земеделието!?
© булфото /архив/

Наред с всички омерзителни за повечето българи политически патаклами тази дни, служебният премиер Димитър Главчев обяви, че иска смяна и на земеделския министър Кирил Вътев. Не добро впечатление прави този внезапен маньовър след като само седмица преди това собственикът на голяма месопреработвателна фирма Кирил Вътев плавно премина като кадър от предишния кабинет в състава на служебния. Защо така?

Този въпрос от няколко дни се коментира усилено в средите на селскостопанските производители и армията от чиновници в ресорното министерство, които те изхранват.

Ако последваме съвета „Следвай парите” на Дълбокото гърло от „Цялото президентско войнство”, ще стигнем до логичния извод, че цялата суматоха е заради Държавен фонд земеделие - ДФЗ. И по точно заради милиардите, които предстои да се разпределят там. Знайно за интересуващите се е, че точно  

тази държавна земеделска структура оперира с най-много средства по линия на евросубсидиите, а отделно и наши бюджетни средства.

Затова и всяка власт оправдано има апетити тя бъде ръководена от „свой” човек. Специалистите в МЗХ разсъждават говорейки, че, ако сега Главчев е поискал от земеделския министър да смени шефа на ДЗФ, а той е отказал, то премиерът пък веднага му е поискал оставката и на мястото на министъра предлага началника на фонда.

Тези чиновнически рокади, разбира се, нямат никакво значение за произвеждащите на полето. Те са важни само за партийните креатури и жадните за власт и облаги, чиито апетити, както знаем у нас са бездънни.

Кадровите кадрили не водят до създаването на никакви политики за опазване от тотална разруха на този структуроопределящ сектор - селскостопанският.

Затова ние, потребителите, ще продължаваме да ядем картофи и ябълки от Полша, лук от Австрия, домати от Турция и Гърция, боб от незнам си къде и т.н. и т.н..

По този повод коментар направи производителят с над 40 годишен стаж на полето, агро консултантът Красимир Кумчев, който лани бе принуден от калпавите политики и управници да унищожи своите ябълкови насаждения. И той не е единствен, който с болка в сърцето и обида в душата от поведението, водещо до съсипия на т.нар. „политици”, затрива създаденото с любов и надежда.

Дали някога ще има съд и възмездие за престъпното нехайство на политиците – унищожители на всичко родно?!

„Стопанството в Рогош всеки ден до 9 часа е изнасяло толкова ябълки, колкото сега държавата за година

Вчера сутрин БНТ ни съобщава, че България е внесла над 60 хил.т. ябълки.

И още - през м.г. сме направили износ на 100 т. , т.е. цели пет камиона!

Хората от снимката, този износ от 100 т. , го правеха всяка година, всеки ден, до … 9 часа сутринта.

Стопанството в Рогош изнасяше между 10 и 12 хил.т. ябълки.

Никаква смяна на министър няма да помогне, ако няма волята за кардинална реформа в селското стопанство.

И знанията и визията как това да стане.

За съжаление, липсват и двете”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3416 0

Свързани новини

Водещи новини