Какъв празник е днес?

  • 18 април 2024 07:01

  • 1774
  • 0
Какъв празник е днес?
© pixabay

Днес отдаваме почит на един виден подвижник от VIII-IX век - на преподобния Йоан. Той бил ученик на богослова свети Григорий Декаполит (от малоазийската област Декаполис или Десегоградие; почита се на 20 ноември).

Йоан приел монашеско пострижение твърде млад и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител Григорий. Отличавал се с голямо смирение и послушание. При това бил убеден защитник на православното учение срещу действията на така наречените иконоборци.

Заедно с Григорий Декаполит преподобният Йоан отишъл в Цариград. Там станал игумен на основания от него манастир. В това свое служение той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички братя. А когато император Лъв Арменец предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобният Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий и със свети Йосиф Песнописец. Поминал се в около 820 г. Свети Йосиф го погребал близо до гроба на свети Григорий.

Свети Козма, Никомидийски епископ, бил родом от Цариград и живял през IX век. Той се посветил на подвижнически живот и се отличил с усърдието си и с многото добродетели. След време бил избран за епископ на историческия град Халкидон (днес квартал Кадъкьой в Истанбул, Турция). По онова време иконоборската ерес все още се разпространявала и с помощта на императорите силно смущавала живота на Църквата, пише БТА.

Честваме паметта на свещеномъченик Симеон Персийски

Преподобният Козма многократно бил притискан от властта да се откаже от почитането на светите икони, но той останал непреклонен и затова няколко пъти бил изпращан на заточение. Това не го сломило и той останал в историята на християнството като изповедник на вярата. Епископ Козма се упокоил в мир след тържеството на православието през 843 г.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини