Емануил Йорданов пред novini.bg: МВР е предният фронт на носенето на бой

  • 17 април 2024 17:17

  • 1075
  • 0
Емануил Йорданов пред novini.bg: МВР е предният фронт на носенето на бой
© бтв

Разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и министър на МВР /1999г.-2001 г. в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -/.

- Г-н Йорданов, предвид поредните скандали, свързани с МВР, правилно ли ще бъде да обобщим, че в полицията се намесва политиката, а в политиката има полицейщина?

- В България отдавна битува убеждението, че едва ли не МВР е лекарствен хап за всички и всякакви проблеми. Също, че който ръководи МВР, едва ли не управлява държавата. Дори

по времето на соца имаше един виц - че тогавашната милиция е биещото сърце на партията.

МВР обаче е държавен орган, който трябва да осъществява политиката на страната в сферата на сигурността. Няма как грубо да бъде отделено което и да е държавно учреждение от осъществяването на дадената политика на страната. Но, ако някой смята, че благодарение на МВР може да си реши всички проблеми, включително и възникналите поради лошо управление, то много греши.

- Какво е Вашето обяснение за неистовия стремеж на всяка следваща партия, която завземе властта, да овладее МВР?

- Заради грешното впечатление, както вече споменах, че полицията може да е универсалното лекарство за всички проблеми на политиците. МВР носи със себе си много проблеми и когато там се изпращат неподготвени и неподходящи хора, нещата стават драматични и катастрофални. Това, за съжаление, повечето политици не го разбират.

- Как си обяснявате грозния скандал, който от дни тресе полицията? Какво ще стане с министъра на МВР Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните и доскорошния секретар на министерството Живко Коцев?

- Скандалът е в резултат на натрупване на множество фактори и нерешени проблеми. Като например, че се използва ловко в предизборната надпревара, че умишлено се насочва общественото внимание в определена посока. Възможно е това, което днес ни изглежда по един начин, след няколко месеца да е съвсем различно. Не трябва да бързаме с изводите.

- Това пореден сериал на "МВР-пикчърс" ли е?

- Никой в тази система не трябва да се възприема като жертва, а да знае, че влизайки в нея трябва да е готов за последствията, които могат да възникнат. Хората, които са наясно с тази система, винаги имат едно наум - нещата, които ги очакват там хич не са розови.

Няма начин човек, който е на висок пост в това министерство да не пострада по някакъв начин,

защото МВР е предният фронт на носенето на бой. Вътрешното министерство е удобно за политически черен пиар, защото се занимава с чувствителни теми и проблеми, които могат да бъдат представяни на хората в не точна светлина.

- Сега има ли достатъчно доказателства за образуване на обвинение, според Вас?

- Практиката досега сочи, че такива шумни процеси обикновено завършват с катастрофа за прокуратурата. Мога да изброя поне трийсетина такива скандали, а някои дори приличат на вицове, но не и за пострадалите в тях. Моята прогноза е, че и сега от тези скандали нищо няма да произлезе в съда. Специализираната прокуратура вече я няма, но рефлексите на някои от там останаха.

- Вие какво мислите по отношение на направените промени в конституцията, които също раждат скандали в обществото ни?

- Измененията, които засягат съдебната власт, може и да не са прецизно направени, но смятам, че са полезни. Отделянето на прокуратурата от съда е позитивно, защото обвинението е страна в наказателния процес и не може да иска да има статут на съда, който е арбитър.

Текстовете, които бяха променени по отношение на служебното правителство, са пълна катастрофа.

В момента гледаме нещо, което е пародия на политика. Сутрин сменят единия министър, след обяд другия и накрая очаквам служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в да предложи да бъде сменен от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и всичко да си дойде на мястото.

- Противоконституционно ли е предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател и ИТН за вот на недоверие?

- Ох, това е малоумно. Да се хванат за ръце и да скочат в Перловската река.

- Бившият главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във преди ден каза, че има голям лобизъм сред адвокатите, с изключение на наказателните. Така ли е наистина?

- Питайте го той какъв адвокат искаше да стане - лобист или друг! Истина е, че има лобисти, но мисля, че ще е интересно Гешев да сподели откъде идва това негово познание и какво е направил като главен прокурор във връзка с него.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1075 0

Свързани новини

Водещи новини