Вълев: Общините да си унифицират правилата за къмпингите

  • 17 април 2024 11:29

  • 147
  • 1
Вълев: Общините да си унифицират правилата за къмпингите
© Novini.bg/ Canva

Къмпингите в България са се увеличили двойно в сравнение с 1983 г. Броят на местата за къмпингуване нараства с 10% на годишна база, съобщи в интервю пред БНР Веселин Вълев, организатор на Изложение в София.

"През последните години се наблюдава силен тласък, след COVID-19, и към днешна дата има над 170 места за кемпери, каравани и палатки", каза Вълев.

Започват проверки за незаконно поставени кемпери и каравани по Южното Черноморие

Той обясни, че няма единен стандарт за къмпингите в Европа, но има авторитетни организации със собствени системи за оценка. "Българските къмпинги като цяло отговарят на добрите стандарти в Европа. Има и лоши, но болшинството от къмпингите се изграждат със СПА, минерален басейн и ултра удобства. А западните туристи ги оценяват като високо ниво", коментира Вълев.

Според нашето законодателство изграждането на къмпинг се приравнява на изграждането на хотел, изискват се същите документи, въпреки че "може да не ти се наложи да лееш бетон".

Според Вълев трябва да се облекчи режимът и инвеститорите да влязат на пазара.

"При къмпингите всички документи минават на местно ниво и инвеститорите са зависими от тях. Има нужда от унифициране на правилата, защото различните общини изискват различни документи. Липсата на закон позволява да се къмпингува по язовири, реки, планини и лятото е пълно с хора без да има ред и чистотата, което е проблем", препоръча организаторът на изложението.

И обясни, че "когато се приемат единни правила за къмпингуването ще има ред. И не само закон, но да има и контрол от местните власти. Така България ще дръпне на европейско ниво като привлекателна дестинация."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
147 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:29

1
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­­и­ ­­м­о­­­м­и­ч­­е­т­а­­ ­­в­и­ ­­­о­ч­­­а­к­в­­­а­­­т ­­­-­ X­­1­8­.­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини