Новите топломери ще разорят пенсионерите

  • 29 август 2012 08:47

  • 1036
  • 1
Новите топломери ще разорят пенсионерите
©

Новите топломери ще разорят пенсионерите, които не могат да си ги позволят, пише вестник "България Днес".

Тази година изтича срокът на годност на 300 000 топломера в София. За цялата страна ще трябва да бъдат сменени около милион и половина разпределителя. Подмяната на 4 топломера от стария тип излиза между 115 и 130 лв. Уредите за дистанционно отчитане струват около 200 лв., които не включват таксите за месечно отчитане

"Взимам инвалидна пенсия от 150 лева и съм на 79 години, няма как да събера парите за топломерите", жалва се 79-годишната баба Гинка Каменарова от столичния квартал „Дружба". Тя е една от стотиците хиляди възрастни хора, които няма да успеят да подменят уредите за отчитане на парното.

Някои банки са сключили договор с дружествата, които продават уредите, и предлагат безлихвен кредит за 10 месеца. Това е изгодно за абонатите на парното, но ако не са навършили 75 години. Кредити на хора над тази възраст не се отпускат. Те няма да могат да се възползват от офертата, а голяма част от тях живеят с пенсии от по 150 лева. Излиза, че пенсионерите ще трябва да вземат заем от близки или да помолят свои роднини да теглят кредит вместо тях.

Ако абонатите не подменят уреда навреме, при годишното отчитане ще им бъде начислена енергия на база старо потребление, съобразено със зимните температури - при по-студено време - по-голяма сметка. Максимална мощност се начислява чак през следващия отоплителен сезон, ако преди това уредът не бъде сменен. Уредите за дялово разпределение са с десетгодишен срок на годност. За 30% от топломерите в София този период изтича през 2012 г. Засега подмяната на уредите не върви със завидни темпове, раздвижване обаче се очаква през септември и октомври. Тогава освен смяна на топломерите може да се избере и нов топлинен счетоводител - за това обаче е необходимо съгласието на поне 2/3 от собствениците, след като бъде свикано общо събрание в блока.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1036 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
167

2012.09.08 | 18:43

1
Това правителство ще види сметката на пенсионерите доста ще ги намали

Добави коментар

Водещи новини