Ето кой има имен ден днес

  • 14 април 2024 09:13

  • 2527
  • 4
Ето кой има имен ден днес
© Булфото (архив)

 

На 14 април неделя имен ден имат мъже Мартин и Мартина. Името Мартин произлиза от римския когномен (родово или лично име) Martinus, означаващо "посветен на Марс“, "принадлежащ на Марс“ - бога на войната.

Ударението се среща в различни случаи и на първата, но и на втората сричка.

Вижте кой има имен ден днес

В християнската традиция, обаче, името Мартин създава асоциации найй-вече със свети Мартин от Тур (Мартин Милосърдния) – който е покровител на градовете Бургенланд (Австрия), Буенос Айрес (Аржентина), Олпе и Единген (Германия); той е още небесен закрилник на просяците, войниците, конете и ездачите (тъй като бил конник в римската армия).

На места в Западна Европа, най-вече в Германия, е още покровител на лозарите и гъските; в такива региони на Мартиновден - 11 ноември, е запазен обичай да се колят гъски. Православният календар съдържа още мъжките имена Маркиан (Мартиан), Мартиниан (Мартемян), Мартирий, както и женските имена Мартина и Марта.

Днес е четвъртата неделя от Великия пост, посветена на преподобния Йоан Лествичник (+649 г.). Неговата памет се чества на 30 март, а в тази неделя тя отново се почита, защото той е един от видните учители на духовен подвиг и извисяване по стълбицата (лествица на църковнославянски) на добродетелите, което е и целта на Великия пост. Прозвището му идва от неговата книга "Лествица" с такова съдържание.

Последвайте канала на

Калина Христова
2527 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:37

4
❤️ Г­о­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­м­­о­­­м­­и­­ч­­е­­­т­а­ ­в­и­ ­­о­­­ч­­а­­к­­­в­а­­т ­-­­ X­­­1­8­.­F­­U­­N

2024.04.14 | 15:06

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.14 | 11:39

2
АКО В МУЗИКАТА ИМА БОГОВЕ,ТЕХЕН ГОСПОД Е УИТНИ ХЮСТЪН. ВЕЧНА Ѝ ПАМЕТ.

2024.04.14 | 11:38

1
АКО В МУЗИКАТА ИМА БОГОВЕ,ТЕХЕН ГОСПОД Е УИТНИ ХЮСТЪН. ВЕЧНА Ѝ ПАМЕТ.

Добави коментар

Водещи новини