"Яйцето" в Софийския университет става модерен конферентно-изследователски център

  • 12 април 2024 14:35

  • 486
  • 1
"Яйцето" в Софийския университет става модерен конферентно-изследователски център
© Novini.bg / Canva

Обновеното "Яйце" в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се превърна в модерен конферентно-изследователски център и неговото официално откриване ще бъде на 16 април.

Това съобщи за БТА чл.-кор. проф. д-р Иван Илчев - ръководител на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ".

Той беше и ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в два последователни мандата - в периода 2007-2015 година.

"Яйцето" бе реновирано от Центъра за върхови постижения "Наследство БГ"

Емблематичното място бе реновирано от Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" и се превърна в модерен конферентно-изследователски център, плод на новата дигитална епоха, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България, обясни проф. Илчев.

"Яйцето" престана да работи като ресторант преди около 15 години, защото се появиха много заведения в близост до Софийския университет "Св. Климент Охридски", припомни проф. Иван Илчев. "Затова започнахме да търсим варианти за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, защото няколко години преди 1989 г. беше оранжерия за нови демократи", каза той.

"Опитахме се да направим това пространство културен център, но не можахме да намерим средства. От пет години ръководя Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", който е един от четирите центъра за върхови постижения в България, финансирани от Европейския съюз. Той е и единственият център, който работи в областта на хуманитаристиката заедно с информационните технологии и инженерните специалности", каза проф. Иван Илчев.

За десета поредна година: Софийският университет е сред най-добрите в света

Той съобщи, че в центъра "Наследство БГ" участват пет от големите университети в България. Това са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещата институция, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в София, Националната спортна академия и Великотърновският университет. Участват и седем института от Българската академия на науките, както и Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Това е една много мощна организация, в която работят над 250 учени от тези научни институции и през последните години организирахме много конференции, беше изградена нова инфраструктура и бяха създадени 27 лаборатории при различните партньори в Центъра за върхови постижения "Наследство БГ". Една от заложените идеи в програмата ни беше свързана с пълното преустройство на "Яйцето" в Ректората на Софийския университет, обясни проф. Илчев.

Вече има голяма конферентна зала, заседателна зала и лаборатории

Сега "Яйцето" разполага с една много голяма, съвременна и оборудвана с апаратура конферентна зала за около 120 души, каквато няма в университета и в момента това ще е най-модерната зала в Софийския университет, каза проф. Илчев.

Той обясни, че към нея има и втора зала - отново заседателна, за около 30 души. Има и четири-пет лаборатории към Университетската библиотека - за реставрация и консервация на книги, с каквито не е разполагал до момента Софийският университет.

Университетската библиотека на СУ е втората по големина библиотека в България - след Националната библиотека, каза проф. Иван Илчев. Той съобщи, че във всички тези обновени зали ще се организират конференции, ще има различни заседания, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги, но не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ".

Между 1,8 млн. лв. и 2 млн. лв. е финансирането на ремонтните дейности, но голяма част от тях са европейски средства. Преди да започне ремонтът на "Яйцето" ни бяха необходими около три години, а след това самият ремонт продължи около година, каза проф. Иван Илчев. 

Той припомни, че историята на "Яйцето" е свързана с различните му битности през изминалите години. "Аз лично съм играл баскетбол в "Яйцето", защото беше физкултурен салон, след това в него се съхраняваха книги от библиотеката, после беше стол за служителите на Софийския университет, а след това се превърна в ресторант", обясни проф. Илчев. Той отново отбеляза, че от около 15 години "Яйцето" не функционира, а това е едно емблематично пространство в Ректората на Софийския университет. 

През 1934 г. е построена централната сграда на Ректората на Софийския университет, в която се намира и "Яйцето". Пространството е наречено така заради овалната си форма и с това име е останало през годините.

На официалното откриване на обновеното "Яйце" проф. д-р Оля Харизанова, водещ координатор на центъра, ще представи постигнатото през последните години и бъдещето на знаковото място. Кратко видео ще покаже промените на "Яйцето" през последните близо 40 години.

В рамките на събитието ще има и демонстрация на Лабораторията за консервация и реставрация на книжовни паметници, оборудвана с модерна техника, нямаща аналог у нас.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.12 | 17:44

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини